Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в поклонението по повод 145 г. от гибелта на четата на Х.Димитър и Ст. Караджа

30 юли 2013 14:43,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 902
снимка

На 30.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков участва в поклонението по повод 145 години от героичния подвиг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и 110 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание – две събития с огромно значение в историята на България. В къщата-музей „Хаджи Димитър“ г-н Желязков положи цветя пред паметника на Хаджи Маринка Асенова – майка на сливенския войвода.

На поклонението присъстваха и народният представител Деян Дечев, кметът на община Сливен Кольо Милев, директорът на Регионалният исторически музей – Сливен Николай Сираков, представители на Тракийско дружество „Лазар Маджаров“, много признателни граждани. Участие в проявата взеха Мария Кирова и Веселина Янакиева – уредници в РИМ-Сливен, които разказаха за живота и делото на Хаджията и участници от Сливен в Илинденско–Преображенското въстание, включително от рода на Хаджи Димитър.

Панихида в памет на загиналите четници и героите от Илинденско–Преображенската епопея отслужиха свещеници от храм „Свети Николай Чудотворец”. Проявата завърши с изпълнения на певческа група при Тракийско дружество „Лазар Маджаров”.

Организатори на поклонението са община Сливен, РИМ - Сливен, Тракийско дружество „Лазар Маджаров” и Народно читалище „Хаджи Димитър-1937”.

Снимки

снимкаснимкаснимка