Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Върнати решения на общинските съвети - тема на пресконференцията на областния управител

14 август 2013 12:48,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1026
Снимка 1

На 14.08.2013 г. областният управител Корнелий Желязков даде пресконференция във връзка с решения на общинските съвети, за които има издадени заповеди за връщане за преразглеждане.

Първото решение е на Общински съвет – Котел. С него се определя пазарна цена на правото на строеж, която е по-ниска от данъчната оценка. Определена е пазарна цена 500 лв., при 682 лв. данъчна оценка. Това е недопустимо съгласно чл. 41, ал. 2 от Закона за общинската собственост.

Върнати за преразглеждане са три решения на Общински съвет – Сливен за удължаване срока за реализирането на отстъпено право на строеж. И в трите случая решенията се връщат за преразглеждане, тъй като законодателството не предвижда удължаване на тези срокове. Законодателството изрично изисква правото на строеж да се реализира в 5-годишен срок, след който то се погасява. Да се погаси правото на строеж означава, че т.нар. суперфициар губи правото си на строеж и е длъжен да възстанови на собственика владението върху терена.

Терените и суперфициарите са следните:

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.562.36, с адрес: гр. Сливен, кв. „Стоян Заимов”, а суперфициар по договора с общината е „Шаклиян Пастри“ ЕООД, който е прехвърлил правото на „Керам Инвест” АД. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е кметът на община Сливен.

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.605.40, в УПИ I, кв. 40, кв. „Надежда” в гр. Сливен, а суперфициар е Стела Стефанова Костова. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е общинският съветник от ГЕРБ Красимир Башлиев.

- Поземлен имот с идентификатор № 67338.607.199, в УПИ I, кв. 14, кв. „Надежда” в гр. Сливен, а суперфициари са „РЕК-АРТ” ЕООД, Едноличен търговец „Д-р Диан Колев - индивидуална практика за ПМП”, Сами Мехмедов Камбуров и Румен Иванов Бозуков. Вносител на предложението до Общински съвет – Сливен е кметът на община Сливен.

Вариантите пред Общински съвет Сливен са:

- Да потвърди решенията си или да не реагира в законоустановения 14-дневен срок от получаване на заповедите от областния управител. Тогава областният управител може да оспори решенията пред Административен съд – Сливен, а впоследствие и на следваща инстанция – Върховен административен съд. На свой ред Районна прокуратура също може да сезира Административен съд – Сливен като направи протест по законосъобразността на решенията на Общински съвет – Сливен.

- Общински съвет – Сливен да отмени решенията си като се съобрази с мотивите на областния управител и съответно да възстанови владението си върху терените. Суперфициарите ще загубят средствата, с които са заплатили отстъпеното право на строеж. Общината има възможност да извърши други разпоредителни действия с терените или да ги остави за обществено ползване, какъвто е случаят с терените в кв. „Надежда“.

Според областния управител най-изчистеният вариант е въпросът да се реши в съда. При едно съдебно дело се представят и разглеждат доказателствени материали за причината, поради която суперфициарите не са успели да реализират правото си на строеж. От своя страна общината може да претендира, че правото е погасено, да си върне владението върху терените и да ги отреди за друго. Съдът ще постанови коя е правата страна, но по този начин общината ще е направила всичко възможно да защити интересите си.

Относно разпореждането с имоти държавна собственост, г-н Желязков съобщи, че на съвещание на областните управители с министър-председателя, проведено на 16.07.2013 г. в Министерски съвет, е бил обсъден въпросът да се отмени ограничението областните управители да не могат да продават държавни имоти с данъчна оценка над 10 хил.лв. Това ограничение е въведено с поправка в Закона за държавната собственост през 2010 г. (чл. 44, ал. 2). Изискването е такива държавни имоти да се продават по реда на Закона за приватизацията, съответно от Агенцията за приватизация. Практиката е показала, че подобни сделки почти не са реализирани или се реализират изключително бавно. В това време имотите се рушат, правят се разходи по охраната и ремонтите им, каквито случаи има доста в Сливен. В най-добрия случай, тези имоти се прехвърлят на общините, което също е бавна процедура. Преди изменението на Закона за държавната собственост е съществувала възможността областните управители да продават имоти с данъчна оценка до 500 хил.лв.

Предложението на областните управители до министър-председателя е било да се възстанови възможността те да продават имоти с данъчна оценка поне до 300 хил.лв. Очаква се Министерски съвет да преразгледа ограничението в Закона за държавната собственост и да предприеме съответната законодателна инициатива.

На журналистически въпрос относно действията за предотвратяване на пожари на територията на областта, областният управител информира, че са взети всички необходими мерки. Всички органи работят координирано и засега големите летни пожари подминават област Сливен. Г-н Желязков съобщи за пожар, възникнал на 09.08.2013 г. в района на Стидовска планина, северно от Учебен полигон „Ново село“. Той е обхванал 200 дка. сухи храсти и треви върху много труден и недостъпен терен. Служителите на ПБЗН и на горското стопанство са работили много синхронизирано и ефикасно и пожарът е бил овладян в рамките на няколко часа.

Относно сградата на Популярна банка, областният управител информира журналистите, че тя вече предадена на община Сливен с приемно-предавателен протокол. Г-н Желязков напомни, че областният управител е поставил условието сградата или средствата от нея да бъдат предоставени за нуждите на Държавен куклен театър – Сливен, независимо дали сградата ще бъде ремонтирана, продадена или отдадена под наем.

Снимки

Снимка 2

Файлове

Заповед РД 11-16-005/13.08.2013 [104KB]

Portable Document Format File

Заповед РД 11-16-006/13.08.2013 [104KB]

Portable Document Format File

Заповед РД 11-16-007/13.08.2013 [132KB]

Portable Document Format File