» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проблемите на хората с диабет обсъдиха в Нова Загора

23 August 2013 16:13,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 999
Снимка 1

На 23.08.2013 г. заместник областният управител Огнян Арабаджиев беше сред официалните гости на обществено събитие „Трансгранично партньорство с диабетна организация от Рим, Италия“ в Клуба на културните дейци в гр. Нова Загора. На откриването бяха още народните представители Галя Захариева и Димитър Димов, заместник-кметът на община Нова Загора Светла Стоянова, проф. Антонио Чериельо от Асоциацията на лекарите диабетолози в Италия, Таня Ангелова от Център за социална рехабилитация гр. София, представители на диабетни дружества от страната. Тридневното мероприятие се организира от община Нова Загора, Общински съвет - Нова Загора и сдружение „Диабетик” - Нова Загора.

В словото си при откриването г-н Арабаджиев изрази своята увереност, че събития като настоящото допринасят към обединените усилия в борбата за преодоляване на коварното заболяване. Той декларира готовността на областна администрация Сливен за подкрепа на всяка една идея, свързана с подпомагането на подобни инициативи.

Теми на форума са ролята на трансграничното партньорство между диабетните организации; превенцията и профилактиката на диабетното стъпало; подкрепата на държавната и местна власт за болните от диабет; социалните практики на диабетните организации в България и Италия и др. Състоя се и официално подписване на споразумение за партньорство, съгласно протокола и спогодбите между двете държави.

България е част от световното движение „Синият кръг на надеждата“. Днес в света има над 250 милиона души, болни от диабет. По данни на Международната федерация за борба с диабета броят на заболелите в България е повече от смущаваща – надхвърля 570 хиляди души. Безсимптомното протичане на началната фаза на заболяването води до това, че половината от диабетиците в България дори не предполагат, че са болни. На диабета се дължи и голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни. Лечението на един диабетик струва на здравеопазването средно 2,5 пъти повече от лечението на пациент без диабет. Според прогнозните данни, ако се запази сегашната тенденция, през 2030 г. броят на диабетно болните по света ще достигне до 550 милиона души. За да се промени тази тревожна статистика, е необходимо да се подобри информираността на обществото относно коварността на това заболяване и да се популяризират възможностите за превенция. Ранната диагностика прави болестта по-малко опасна и лечението много по-ефективно. Повече от 50% от случаите на диабет могат да бъдат предотвратени.

Photos

Снимка 2Снимка 3