Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

136 години от Шипченската епопея

26 август 2013 11:42,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 850
Снимка

България отбеляза 136 години от Шипченската епопея. Националните тържества се проведоха под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Във връзка с честванията бяха организирани редица прояви.

Заместник областният управител Огнян Арабаджиев присъства на тържествената заря-проверка, която се проведе на 23 август от 21.00 ч. на площад „Възраждане“ в Габрово. Ритуалът изрази народната признателност, благодарност и почит към падналите герои за свободата на България. В него участваха представителни гвардейски части. В тържествата на площад „Възраждане” се включиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът Даниела Бобева, депутати, областни управители, кметове и граждани. Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили изнесе концерт за жителите и гостите на Габрово.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-важните битки, която се превръща в превратна точка в Руско-турската война от 1877-1878 г. По време на боевете в периода 21-26 август 1877 (09-14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци.