» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

136 години от Шипченската епопея

26 August 2013 11:42,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 834
Снимка

България отбеляза 136 години от Шипченската епопея. Националните тържества се проведоха под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Във връзка с честванията бяха организирани редица прояви.

Заместник областният управител Огнян Арабаджиев присъства на тържествената заря-проверка, която се проведе на 23 август от 21.00 ч. на площад „Възраждане“ в Габрово. Ритуалът изрази народната признателност, благодарност и почит към падналите герои за свободата на България. В него участваха представителни гвардейски части. В тържествата на площад „Възраждане” се включиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът Даниела Бобева, депутати, областни управители, кметове и граждани. Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили изнесе концерт за жителите и гостите на Габрово.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-важните битки, която се превръща в превратна точка в Руско-турската война от 1877-1878 г. По време на боевете в периода 21-26 август 1877 (09-14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци.