Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Официален старт на водния цикъл в Сливен

29 август 2013 14:21,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1143
Снимка 1

На 29.08.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости при старта на „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен“. На събитието бяха представени основните цели и очаквани резултати от реализацията на проекта.

Присъстваха народният представител Десислава Танева, кметът на община Сливен Кольо Милев, заместниците му Румен Стоилов и Иван Манчев, Петко Геров – представител на изпълнителя по проекта, Спиридон Александров – представител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“, общински съветници.

В словото си областният управител Корнелий Желязков подчерта голямото социално, икономическо и екологично значение на проекта. По думите му той е възлов за реализацията на програмата на община Сливен за благоустрояването на града. Г-н Желязков пожела успех на общината и изпълнителя по договора и като представител на държавната власт заяви готовност за съдействие за реализацията на проекта. Той изрази своята убеденост, че община Сливен ще стане пример за другите общини в областта за качествено изпълнение на дейностите.

По думите на кмета Кольо Милев осъществяването на проекта ще намали значително замърсяването на околната среда с отпадни води. Рехабилитацията на водопроводите ще понижи загубите на водопреносната мрежа и съответно загубите на питейна вода с 12.99 %. Подмяната на водопроводната мрежа в някои квартали на Сливен ще подобри условията за ползване на вода за над 30 хил. сливналии.

Заместник-кметът по „Икономическо развитие, програми, проекти и международно сътрудничество“ Румен Стоилов, който е и ръководител на проекта, представи накратко неговите параметри и очаквани резултати. „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен“ се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. Бенефициент е община Сливен. Общата стойност е 63 528 678,32 лв., от които безвъзмездната помощ от ОПОС е 58 725 910,24 лв., а 4 802 768, 08 лв. е приносът на община Сливен. Очаква се строителните работи да приключат до 31 декември 2014 г.

Ключова цел на проекта е снабдяването на населението на Сливен със задоволителна по качество и количество питейна вода. Очаква се с реализацията на проекта не само да бъдат ограничени загубите на вода в преносната мрежа, но и да бъде увеличен делът на свързаните във водопреносната мрежа домакинства.

Проектът включва разширение и реконструкция на 28 км. канализационна мрежа в Сливен, изграждане на дъждопреливници, събирателни шахти, дъждоприемни шахти и сградни отклонения и подмяна на 20 км. водопроводна мрежа, включително и изграждане и рехабилитация на шахти и 1317 сградни отклонения. По проект ще се изгради и 10 км. нова канализация и ще се рехабилитира 18 км. от съществуващата, но компрометирана мрежа в града.

Изпълнител на строителните дейности по проекта е обединение ПГ „Хидропартньори“ ДЗЗД с участници „Водстрой 98“ АД (София), „Балканстрой – София“ АД и „Балканстрой“ АД (София), а подизпълнители са сливенските фирми „Гради“ и „Стройконсулт“. Строителният надзор ще се извършва от обединение „Свеко-строй“.

Заместник-кметът по „Устройство на територията и строителството“ Иван Манчев съобщи, че проектът ще е съобразен с движението на пешеходците и маршрутите на градския транспорт. Той подчерта и ангажиментите за възстановяване на уличната настилка, като ще се изпълняват и дейности за рехабилитация на уличната мрежа.

От своя страна Петко Геров - представител на изпълнителя по проекта, заяви увереността си, че „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен“ ще бъде завършен в срок и с високо качество.

Официалната първа копка ще се състои на 30 септември.

Снимки

Снимка 2Снимка 3