» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Едно интервю на областния управител за Агенция „Сливен“

03 September 2013 10:00,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 944
Снимка

Областният управител Корнелий Желязков оспори решението на Общински съвет - Сливен за избор на управител на „Дентален център – Сливен“. Мотивът му е, че е нарушена разпоредба от Закона за лечебните заведения.

- Господин Желязков в сайта на областна администрация в рубриката „Административен контрол” има Ваша заповед, с която оспорвате решението от последната сесия на сливенския общински съвет за провеждането на конкурсна процедура за избор на управител на „Дентален център – Сливен", едно от общинските търговски дружества със 100% общинско участие. Какви бяха мотивите да оспорите това решение и какво следва от тук нататък?

- Ще ми позволите обаче да се върна малко назад с три други заповеди. Преди това оспорих други решения на Общински съвет – Сливен за удължаване срока на реализация на право на строеж. С тези заповеди ги върнах за ново разглеждане. Това е един от начините Областният управител да осъществява административен контрол. Вторият начин, втората форма е, че решения, които той счита за незаконосъобразни, могат да бъдат оспорени пред Административен съд.

Решение за провеждане на конкурс за избор на управител на Денталния център оспорвам пред Административен съд – Сливен от гледна точка на това, че не е спазен Законът за лечебните заведения, който изрично постановява, че за управител на такъв център може да кандидатства само лекар по дентална медицина. А в решението, което е взел Общински съвет – Сливен, се допускат и други лица да кандидатстват за тази длъжност. Това е накратко съображението ми. Административен съд - Сливен трябва да се произнесе относно основателността на това, че аз оспорвам решението и съответно, ако прецени, че моите мотиви са неоснователни - да остави решението в сила, ако установи, че са основателни - да отмени решението. В момента изпълнението на решението е спряно.

Нормално е Общинският съвет да не изчака продължителната процедура в Административен съд и да преразгледа още веднъж решението си. И ако счете, че моите мотиви са основателни, в името на оперативността да поправи своето решение и на следващата сесия да го приеме и съответно бързо да го реализира, защото действително „Дентален център – Сливен“ се нуждае от управител, който е избран с конкурс, а не от временно изпълняващ длъжността.

- Какви са другите задачи на Областния управител в момента - преки, належащи?

- Голямата задача, която трябва да приключим през септември, е окончателното приемане на Стратегията за развитие на Област Сливен за следващия програмен период 2014 - 2020 година. Проектът за стратегията е бил възложен на екип от външни експерти. Преминало е обсъждане на тази стратегия с общините, с представители на други държавни институции, които са на територията на областта, с представители на неправителствени организации, които са дали своите бележки. В момента техните становища се обработват, за да бъде коригирана Стратегията. Съответно и самата Областна администрация има своите бележки по така представения материал от външните експерти.

На 19 септември предстои да бъде свикан Областният съвет за развитие. Ще бъде проведено заседание, на което да се разгледат окончателно внесените корекции и Стратегията да бъде приета от Областния съвет.

- Има и още една новина. Тя е, че предстои да подпишете споразумение с общините във връзка със съвместната ви работа с УНИЦЕФ.

- Да. УНИЦЕФ предлага един пакет от съвместни действия. Разбира се, главни изпълнители на тези действия ще бъдат общините. Дотолкова, доколкото имам координираща роля, подписването ще бъде при мен, в Областна администрация. Поканени са представители на общините и представители на държавните институции, които имат отношение към дейността на УНИЦЕФ за подпомагане на децата. Да се надяваме, че ще бъде положено едно добро начало за съвместна дейност.

- Вече имате натрупани наблюдения за начина, по който се работи в Областната администрация. Считате ли, че има нещо, което би трябвало да бъде коригирано, подобрено в дейността ѝ като цяло?

- Като принципни основи в дейността на Областна администрация считам, че нещата са поставени много добре, наследството е много добро. Мисля, че през годините е работено целенасочено да бъде изградена функционално администрацията. И със съвсем малки забележки мога да кажа, че администрацията функционира много добре. Потвърждават се предишните ми много добри впечатления от контакти с Областна администрация, като съставена от изключителни професионалисти.