Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен и общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица подписаха Меморандум за сътрудничество с УНИЦЕФ

04 септември 2013 15:55,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1205
Снимка 1

На 04.09.2013 г. в конферентната зала на областна администрация Сливен беше подписан Меморандум за сътрудничество в подкрепа на деца в риск, деца в конфликт със закона и техните семейства между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и ръководствата на четирите общини в областта.

В събитието взеха участие Корнелий Желязков - областен управител на област Сливен, Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, Кольо Милев - кмет на община Сливен, Атанас Атанасов - кмет на община Твърдица, Мариела Байкова - заместник-кмет на община Котел, Светла Стоянова - заместник-кмет на община Нова Загора, представители на общинските администрации, експерти от УНИЦЕФ и областна администрация Сливен, журналисти.

Г-н Желязков откри церемонията за официалното подписване на Меморандум за разбирателство за сътрудничество на областно ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и кметовете на четирите общини от областта. Събитието е резултат от отправена покана от г-жа Таня Радочай област Сливен с четирите общини на нейна територия да бъде една от трите пилотни области за работа на УНИЦЕФ за периода 2013 – 2017 г. Партньорството стартира с дейности в сферата на подкрепата за деца в конфликт със закона. Реализацията на съвместните дейности по проекта ще допринесе за създаване и изпълнение на модел за работа и ефективни услуги за превенция, ресоциализация и подкрепа на деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства, както и закриване или преструктуриране на социално-педагогическите интернати, което е в съответствие с идентифицираните местни приоритети и потребности и с националните приоритети, свързани с развитието на децата и защитата на техните права. За постигане на заложените цели и приоритети в тази насока, важно значение има доброто сътрудничество и съвместна работа между държавните органи, местната власт и гражданското общество.

Областният управител предостави думата на г-жа Ева Жечева. Тя изтъкна важността на събитието и силната подкрепа на ДАЗД за всички инициативи на национално, регионално и местно ниво в сферата на защита на децата, и конкретно за настоящия проект.

В словото си г-жа Радочай припомни, че миналата година, заедно с кмета на община Сливен, е поет ангажимент за работа в сферата на защита на децата. Междувременно дейността е била разширена и сега обхваща цялата област Сливен. Въз основа на задълбочен анализ на ситуацията са откроени пет наболели теми в сферата на работата с деца, както и са потърсени варианти за разрешаването им. Днес вниманието е насочено към една от тези области – деца в риск да нарушат закона или такива, които вече са го нарушили. По думите на г-жа Радочай тези деца заслужават втори шанс, защото те са сериозно предадени от възрастните. Зад всяко дете, което е нарушило закона, има дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своята работа.

Присъстващите кметове и заместник-кметове на общини от област Сливен заявиха своята подкрепа за успешното реализиране на проекта на УНИЦЕФ, но и своите очаквания за скорошни реални резултати и ползи от него.

Г-жа Харизанова – програмен директор „Социални услуги” към УНИЦЕФ, представи информация за планираните дейности по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. В периода октомври - декември 2013 г. предстои подготовка за разкриване на услуги за деца в риск, деца в конфликт със закона и техните семейства, насочени към обща превенция, специализирана подкрепа и реинтеграция. Планираните услуги са:

- Създаване на специализирано помещение за щадящо изслушване на деца (Синя стая) и обучения на съответните професионалисти;

- Център за детско психично здраве;

- Създаване на специализирани Центрове за работа с деца в риск и техните семейства в областта и повишаване капацитета на съществуващия Център за работа с деца на улицата в гр. Сливен;

- Развиване на специализирана приемна грижа за деца в конфликт със закона;

- Създаване на специализиран Център за настаняване от семеен тип;

- Създаване на специализирана менторска програма;

- Преходно/наблюдавано жилище за деца и младежи, напуснали корекционно-възпитателни институции;

- Създаване на услуга за правна помощ за деца в риск и техните семейства.

В допълнение УНИЦЕФ и партньорите ще работят в подкрепа на участието и консултации с деца при взимане на решения, които ги касаят на училищно, общинско и областно ниво чрез създаване на устойчив модел за детско участие. Други дейности и услуги ще бъдат насочени към ранното детско развитие и подкрепа на семействата чрез създаване на Център за майчино и детско здраве, а през месец септември 2013 г. ще стартира и „Работилница за родители“.

По отношение на финансирането, то ще бъде смесено, като за изграждането и оборудването средствата ще са от УНИЦЕФ, а за самите услуги ще се търси финансиране по линия на държавно делегираните дейности. Очаква се стойността на всички дейности в областта да бъде около 1,5 млн. лв.

След изказванията се премина към официалното подписване на Меморандума за разбирателство за сътрудничество на областно ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8