Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен и общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица подписаха Меморандум за сътрудничество с УНИЦЕФ

04 септември 2013 15:55,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1227
Снимка 1

На 04.09.2013 г. в конферентната зала на областна администрация Сливен беше подписан Меморандум за сътрудничество в подкрепа на деца в риск, деца в конфликт със закона и техните семейства между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и ръководствата на четирите общини в областта.

В събитието взеха участие Корнелий Желязков - областен управител на област Сливен, Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, Кольо Милев - кмет на община Сливен, Атанас Атанасов - кмет на община Твърдица, Мариела Байкова - заместник-кмет на община Котел, Светла Стоянова - заместник-кмет на община Нова Загора, представители на общинските администрации, експерти от УНИЦЕФ и областна администрация Сливен, журналисти.

Г-н Желязков откри церемонията за официалното подписване на Меморандум за разбирателство за сътрудничество на областно ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и кметовете на четирите общини от областта. Събитието е резултат от отправена покана от г-жа Таня Радочай област Сливен с четирите общини на нейна територия да бъде една от трите пилотни области за работа на УНИЦЕФ за периода 2013 – 2017 г. Партньорството стартира с дейности в сферата на подкрепата за деца в конфликт със закона. Реализацията на съвместните дейности по проекта ще допринесе за създаване и изпълнение на модел за работа и ефективни услуги за превенция, ресоциализация и подкрепа на деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства, както и закриване или преструктуриране на социално-педагогическите интернати, което е в съответствие с идентифицираните местни приоритети и потребности и с националните приоритети, свързани с развитието на децата и защитата на техните права. За постигане на заложените цели и приоритети в тази насока, важно значение има доброто сътрудничество и съвместна работа между държавните органи, местната власт и гражданското общество.

Областният управител предостави думата на г-жа Ева Жечева. Тя изтъкна важността на събитието и силната подкрепа на ДАЗД за всички инициативи на национално, регионално и местно ниво в сферата на защита на децата, и конкретно за настоящия проект.

В словото си г-жа Радочай припомни, че миналата година, заедно с кмета на община Сливен, е поет ангажимент за работа в сферата на защита на децата. Междувременно дейността е била разширена и сега обхваща цялата област Сливен. Въз основа на задълбочен анализ на ситуацията са откроени пет наболели теми в сферата на работата с деца, както и са потърсени варианти за разрешаването им. Днес вниманието е насочено към една от тези области – деца в риск да нарушат закона или такива, които вече са го нарушили. По думите на г-жа Радочай тези деца заслужават втори шанс, защото те са сериозно предадени от възрастните. Зад всяко дете, което е нарушило закона, има дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своята работа.

Присъстващите кметове и заместник-кметове на общини от област Сливен заявиха своята подкрепа за успешното реализиране на проекта на УНИЦЕФ, но и своите очаквания за скорошни реални резултати и ползи от него.

Г-жа Харизанова – програмен директор „Социални услуги” към УНИЦЕФ, представи информация за планираните дейности по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. В периода октомври - декември 2013 г. предстои подготовка за разкриване на услуги за деца в риск, деца в конфликт със закона и техните семейства, насочени към обща превенция, специализирана подкрепа и реинтеграция. Планираните услуги са:

- Създаване на специализирано помещение за щадящо изслушване на деца (Синя стая) и обучения на съответните професионалисти;

- Център за детско психично здраве;

- Създаване на специализирани Центрове за работа с деца в риск и техните семейства в областта и повишаване капацитета на съществуващия Център за работа с деца на улицата в гр. Сливен;

- Развиване на специализирана приемна грижа за деца в конфликт със закона;

- Създаване на специализиран Център за настаняване от семеен тип;

- Създаване на специализирана менторска програма;

- Преходно/наблюдавано жилище за деца и младежи, напуснали корекционно-възпитателни институции;

- Създаване на услуга за правна помощ за деца в риск и техните семейства.

В допълнение УНИЦЕФ и партньорите ще работят в подкрепа на участието и консултации с деца при взимане на решения, които ги касаят на училищно, общинско и областно ниво чрез създаване на устойчив модел за детско участие. Други дейности и услуги ще бъдат насочени към ранното детско развитие и подкрепа на семействата чрез създаване на Център за майчино и детско здраве, а през месец септември 2013 г. ще стартира и „Работилница за родители“.

По отношение на финансирането, то ще бъде смесено, като за изграждането и оборудването средствата ще са от УНИЦЕФ, а за самите услуги ще се търси финансиране по линия на държавно делегираните дейности. Очаква се стойността на всички дейности в областта да бъде около 1,5 млн. лв.

След изказванията се премина към официалното подписване на Меморандума за разбирателство за сътрудничество на областно ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7Снимка 8