Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. представи на пресконференция областният управител

11 септември 2013 16:07,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 861
Снимка 1

На 11.09.2013 г. областният управител на област Сливен Корнелий Желязков даде пресконференция. На нея бяха представени целите и приоритетите в развитието на областта през новия програмен период, заложени в „Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г.“

По думите на г-н Желязков стратегическият документ е от изключителна важност, тъй като той е плановата основа за всички дейности, за които има намерения да се реализират в областта пред следващите 7 години.

В края на миналата година изработването на стратегията за развитие на областта беше възложено на екип на „Национален център за териториално развитие“ ЕООД. Изготвеният от консултантите първи вариант на стратегията беше съгласуван от Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район на заседание през месец май. Областният управител съобщи, че след тази дата документът е изпратен за изразяване на становища, предложения и забележки на членовете на Областния съвет за развитие, териториални звена на централната държавна администрация и неправителствени организации, които участват в областните съвети и комисии. През същия период бяха поставени на обсъждане проекти на важни за следващия програмен период национални секторни стратегии, както и проектите на новите оперативни програми, чиито насоки трябваше да бъдат отчетени.

Постъпилите предложения и забележки наложиха части от документа да бъдат изцяло преработени и допълнени. Затова екип от експерти от областна администрация Сливен изготви втори вариант на Стратегията за развитие на областта. Тя е отговор на немалките социално-икономически проблеми на областта и предизвикателствата, пред които е изправена. Тематичният обхват е много широк и на практика покрива всички сфери на обществения живот - икономика, заетост, образование, здравеопазване, социални услуги, младеж, инфраструктура, околна среда, урбанистично развитие.

Областният управител каза, че документът дава отговор на въпросите: какво трябва да се постигне, как и кои критерии трябва да бъдат изпълнени, за да стане „Сливенска област - модерна и просперираща, достойна част от Обединена Европа в началото на третото хилядолетие“, каквато е визията за бъдещето. На стратегията трябва да се гледа като на инструмент за интегрирано развитие на областта, за мобилизиране и ориентиране на местните ресурси в приоритетни направления, по които има общо съгласие и за привличане на външни ресурси.

Г-н Желязков съобщи, че обсъждането и приемането на стратегията ще стане на заседание на Областния съвет за развитие, което ще се състои на 19.09.2013 г.

Той даде думата на експертите от областна администрация Сливен за представяне на целите, мерките и дейностите, залегнали в „Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г.“

Проектът на стратегическия документ е публикуван на интернет-страницата на областна администрация Сливен в секциите „Актуално“ и „Стратегия и планове“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5