Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри новата учебна година в ПМГ "Добри Чинтулов" – гр. Сливен

17 септември 2013 10:00,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1297
снимка

Областният управител Корнелий Желязков откри новата учебна 2013/2014 година в ПМГ "Добри Чинтулов" – гр. Сливен, като поздрави ученици, учители и родители.

„Отново сме пред прага на нашите училища. Сякаш водени от върховна повеля, а всъщност водени от вековния стремеж на нашия народ към образованост и знания. Стремеж, който е толкова вкоренен в съзнанието ни, че вече се е превърнал в инстинкт. Благодарение и на този стремеж или инстинкт, ние сме оцелявали в историческите несгоди, градили сме и градим България, а всеки от нас е намерил достойното си място в живота.”

Г-н Желязков се обърна специално към новопостъпващите в гимназията петокласници и осмокласници, както и към дванадесетокласниците.

„Скъпи петокласници и осмокласници, разбирам вълнението Ви. И аз съм бил за пръв път пред прага на тази гимназия. Искам да го прекрачите спокойни и уверени. Вътре Ви очакват учители, отдадени на мисията си. Да Ви предупредя – те са много строги и взискателни и, съгласно писаните и неписани педагогически правила, няма да показват своята обич към Вас. За тях най-важното нещо на света ще бъде да Ви предадат своите знания.

Уверен съм, скъпи петокласници и осмокласници, че Вие ще положите необходимите усилия да усвоите тези знания.

Специално се обръщам към Вас, дванадесетокласници.

Предстои Ви най-щастливата година от Вашия живот. Да, и по нататък ще имате щастливи моменти и събития, но друго такова цялостно и продължително положително изживяване няма да имате. За да бъде, обаче, тази година най-щастливата Ви, е необходимо доста да се потрудите. Но бъдете сигурни – успехите Ви в кандидат-студентската кампания ще възнаградят Вашите усърдие и дръзновение.”

Г-н Желязков пожела на учениците на добър час и успешна учебна година.

Заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед откриха учебната година съответно в Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора и V СОУ „Пейо Крачолов Яворов”, гр. Сливен.

Г-н Арабаджиев пожела на учениците здраве, търпение и упоритост в усвояване на знанията и успешна реализация в живота, а на учителите – признателността на техните ученици.

Той се обърна към присъстващите учители, ученици и родители:

„Този ден е важен за всички – учители, ученици, родители, защото цялото общество осъзнава необходимостта от добро образование, което да послужи като трамплин към едно добро бъдеще. Темата за образованието е водеща за държавата, а предоставянето на възможност за професионална реализация на учениците е основна задача, защото динамиката на съвременното общество е огромна, белязана от висока конкурентност и нови възможности.

На Вас, госпожи и господа учители, пожелавам най-голямата награда – признателността на вашите ученици. На всички Вас желая здраве, търпение и упоритост в усвояване на знанията и успешна реализация в живота”.

Заместник областният управител Неджми Ахмед пожела на учителите да работят все така дръзновено и да пазят моралните устои на учителската професия.

Той се обърна към родителите, отбелязвайки, че е важно да даваме добри напътствия на децата си, но най-важното е да им покажем отношението си към света, нашето чувство за отговорност, разбиране за справедливост, достойнство и човешко поведение.

„Всички ние, родители, учители и онези, които формират общественото мнение или държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация. Заедно с това ние им дължим знанията и възпитанието, които да ги накарат да почувстват, че имат сили да постигнат мечтите си.”

На първокласниците г-н Ахмед пожела щастливо детство и успехи в учението, здраве, воля, упоритост и късмет.

„Днешният ден е много важен за Вас, защото той показва, че вече сте пораснали. Учението, обаче, за Вас ще е един безценен дар, то ще Ви научи не само да четете и пишете, но ще Ви помогне да откриете и хиляди нови интересни неща за света и за самите Вас. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието.”