Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител откри новата учебна година в ПМГ "Добри Чинтулов" – гр. Сливен

17 септември 2013 10:00,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1277
снимка

Областният управител Корнелий Желязков откри новата учебна 2013/2014 година в ПМГ "Добри Чинтулов" – гр. Сливен, като поздрави ученици, учители и родители.

„Отново сме пред прага на нашите училища. Сякаш водени от върховна повеля, а всъщност водени от вековния стремеж на нашия народ към образованост и знания. Стремеж, който е толкова вкоренен в съзнанието ни, че вече се е превърнал в инстинкт. Благодарение и на този стремеж или инстинкт, ние сме оцелявали в историческите несгоди, градили сме и градим България, а всеки от нас е намерил достойното си място в живота.”

Г-н Желязков се обърна специално към новопостъпващите в гимназията петокласници и осмокласници, както и към дванадесетокласниците.

„Скъпи петокласници и осмокласници, разбирам вълнението Ви. И аз съм бил за пръв път пред прага на тази гимназия. Искам да го прекрачите спокойни и уверени. Вътре Ви очакват учители, отдадени на мисията си. Да Ви предупредя – те са много строги и взискателни и, съгласно писаните и неписани педагогически правила, няма да показват своята обич към Вас. За тях най-важното нещо на света ще бъде да Ви предадат своите знания.

Уверен съм, скъпи петокласници и осмокласници, че Вие ще положите необходимите усилия да усвоите тези знания.

Специално се обръщам към Вас, дванадесетокласници.

Предстои Ви най-щастливата година от Вашия живот. Да, и по нататък ще имате щастливи моменти и събития, но друго такова цялостно и продължително положително изживяване няма да имате. За да бъде, обаче, тази година най-щастливата Ви, е необходимо доста да се потрудите. Но бъдете сигурни – успехите Ви в кандидат-студентската кампания ще възнаградят Вашите усърдие и дръзновение.”

Г-н Желязков пожела на учениците на добър час и успешна учебна година.

Заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед откриха учебната година съответно в Професионална гимназия по селско стопанство гр. Нова Загора и V СОУ „Пейо Крачолов Яворов”, гр. Сливен.

Г-н Арабаджиев пожела на учениците здраве, търпение и упоритост в усвояване на знанията и успешна реализация в живота, а на учителите – признателността на техните ученици.

Той се обърна към присъстващите учители, ученици и родители:

„Този ден е важен за всички – учители, ученици, родители, защото цялото общество осъзнава необходимостта от добро образование, което да послужи като трамплин към едно добро бъдеще. Темата за образованието е водеща за държавата, а предоставянето на възможност за професионална реализация на учениците е основна задача, защото динамиката на съвременното общество е огромна, белязана от висока конкурентност и нови възможности.

На Вас, госпожи и господа учители, пожелавам най-голямата награда – признателността на вашите ученици. На всички Вас желая здраве, търпение и упоритост в усвояване на знанията и успешна реализация в живота”.

Заместник областният управител Неджми Ахмед пожела на учителите да работят все така дръзновено и да пазят моралните устои на учителската професия.

Той се обърна към родителите, отбелязвайки, че е важно да даваме добри напътствия на децата си, но най-важното е да им покажем отношението си към света, нашето чувство за отговорност, разбиране за справедливост, достойнство и човешко поведение.

„Всички ние, родители, учители и онези, които формират общественото мнение или държавната политика в образованието, трябва да дадем на нашите деца съзнанието за техните корени, за това, че те са част от нещо трайно и голямо – част от българската нация. Заедно с това ние им дължим знанията и възпитанието, които да ги накарат да почувстват, че имат сили да постигнат мечтите си.”

На първокласниците г-н Ахмед пожела щастливо детство и успехи в учението, здраве, воля, упоритост и късмет.

„Днешният ден е много важен за Вас, защото той показва, че вече сте пораснали. Учението, обаче, за Вас ще е един безценен дар, то ще Ви научи не само да четете и пишете, но ще Ви помогне да откриете и хиляди нови интересни неща за света и за самите Вас. Подайте с вяра и доверие ръка на своите учители, които ще ви поведат по пътя на мъдростта и знанието.”