Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Област Сливен вече има Стратегия за развитие за следващия програмен период

19 септември 2013 15:15,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1227
Снимка 1

На 19.09.2013 г. се проведе заседание на Областния съвет за развитие на област Сливен. То беше председателствано от областния управител Корнелий Желязков. В работата на заседанието участие взеха заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед, и членовете на съвета: кметове на общините в областта, представители на общинските съвети, представители на областните структури на представителните организации на работодателите и работниците. Присъстваха още директорът на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ Гергана Джамбазова и екипът от експерти в областна администрация Сливен, разработил окончателния вариант на стратегията: Петя Качарова, Мартина Златева, Антония Сивева и Женя Андонова.

Заседанието протече при следния дневен ред:

1. Приемане на Стратегия за развитие на област Сливен 2014-2020 г.;

2. Определяне на представителите на общините в регионалния съвет за развитие на Югоизточен район (РСР на ЮИР);

3. Номиниране на представител на неправителствения сектор от областта за участие в работата на РСР на ЮИР с право на съвещателен глас;

4. Актуализиране състава на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

По т. 1 областният управител представи процеса на разработване, съгласуване и приемане на Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. Той подчерта значимостта на стратегията като най-важният документ за развитието на областта през следващия програмен период. Г-н Желязков обясни, че първоначално разработеният от „Национален център за териториално развитие“ ЕООД документ е съгласуван от Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район на заседанието му през месец май. При последвалия процес на консултиране с широк кръг заинтересовани страни документът е изпратен за изразяване на становища, предложения и забележки до членовете на Областния съвет за развитие, териториалните звена на централната държавна администрация и неправителствени организации, участващи в областните съвети и комисии. Всички предложения и коментари са отразени, а стратегията претърпя значителна преработка. В допълнение тя беше съобразена с важните за следващия програмен период национални секторни стратегии, както и с проектите на новите оперативни програми.

На днешното заседание беше представен за обсъждане и приемане последният вариант на стратегическия документ. Екипът от експерти в областна администрация Сливен направи презентация на целите, мерките и задачите, залегнали в стратегията.

След направени коментари от членовете на Областния съвет за развитие, Стратегията за развитие на област Сливен 2014-2020 г. беше единодушно приета.

По т. 2 областният управител разясни, че съгласно чл. 18, ал. 5 от Закона за регионалното развитие, области с население до 200 000 души имат двама представители в Регионалния съвет за развитие. Според данните от официалното преброяване през 2011 г. населението на областта е 197 473 души. Затова за представители на общините в РСР на ЮИР бяха единодушно избрани кметовете на двете най-големи общини в областта: на Сливен – Кольо Милев, и на Нова Загора – Николай Грозев.

По т. 3. за представител на неправителствения сектор от област Сливен за участие в работата на РСР на ЮИР с право на съвещателен глас беше единодушно избрана Петрия Цанева - член на УС на сдружението с нестопанска цел „За духовни и социални дейности“ - Сливен.

По т. 4 поради настъпили персонални промени беше актуализиран съставът на Постоянната комисия по заетост (ПКЗ) към Областния съвет за развитие. ПКЗ се създава по силата на чл. 9, ал. 2 от Закона за насърчаване на заетостта и чл. 22, ал. 5 на Закона за регионалното развитие, с цел осъществяване на държавната политика по заетост и обучение на възрастни.

Актуализираният състав на ПКЗ ще бъде публикуван на интернет страницата на областна администрация Сливен в секция „Съвети и комисии“.

Поради изчерпване на дневния ред, областният управител Корнелий Желязков благодари на членовете на съвета за активното им участие и закри заседанието.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5