Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха тържествено първата академична година на медицинския филиал

23 септември 2013 13:10, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 2026
---

С тържествена церемония пред Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен се състоя официалното откриване на първата академична година на новооткрития Филиал-Сливен към Медицински университет - Варна. Учебната 2013-2014 ще бъде първата за студентите по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” във филиала. На тържеството присъства цялото Академично ръководство на университета, начело с ректора проф. д-р Красимир Иванов.

Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужи сливенският Митрополит Иоаникий.

В приветствие към студентите и официалните гости проф. Иванов изказа своята благодарност към народните представители, към общинското ръководство и цялата сливенска общественост. „Без вашата усилена работа филиалът днес нямаше да е реалност. Специални благодарности към предишната и сегашна общинска управа за приемствеността, към депутатите за инициативността и решителността, на ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, която предостави своята база, както и на болница „Хаджи Димитър”, където се осигуряват условия за практическата част на обучението. Успяхте да завършите започнатото и доказахте необходимостта от тези две специалности”, каза проф. Иванов.

 

Той припомни, че през 2007 г. изискванията на ЕС наложиха закриването на медицинския колеж в Сливен и специалността „Медицинска сестра” трябваше да се преподава само в университетите. „Шест години по-късно заедно поставяме ново начало и връщаме академичния дух на Сливен, защото повече от категорично вие доказахте че имате нужда от това. Плашещо е, че всеки ден акушерки и медицински сестри заминават извън България. Ние ще оправдаем вашето доверие, ще дадем най-доброто от себе си, за да подготвим най-добрите кадри в областта на здравните грижи. Нашата амбиция е да превърнем Сливен в модерен университетски център, да направим от филиала еталон в обучението на медицински сестри и акушерки”, допълни ректорът на медицинския университет във Варна.

 

Народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева бе определена като основен инициатор и двигател на реализирането на идеята. В своето слово тя благодари на всички институции за подкрепата и поздрави момичетата, които ще се обучават в новооткрития филиал. „Пожелавам успех, живот и здраве, и нека всички отговорни лица в града винаги да подкрепят новото, което е добро за Сливен, за да се развива в положителна посока”, каза тя. Танева изрази увереност, че догодина по същото време сградата на учебното заведение вече ще бъде ремонтирана и ще бъде готова да приема студентите. Тя връчи на директора на филиала доц. д-р Нели Спасова икона на „Света богородица”.

По време на церемонията бяха подчертани високите резултати, които момичетата са постигнали по време на кандидат-студентската кампания. От над 550 кандидати на изпита по биология, пълните шестици са били 17. С най-висок бал в специалността „Медицинска сестра” е Донка Ангелова, а по специалността „Акушерка” – Тереза Кочева.

Всички студентки положиха тържествена клетва, и получиха студенските си книжки от доц. д-р Нели Спасова. Те бяха посрещнати с хляб и сол от заместник-директора на филиала Пепа Чиликова.

 

На церемонията присъстваха народни представители от сливенски регион, представители на общинската и областна администрации, директори на институции, на здравни заведения, директори на учебни заведения, родители и други гости.

Филиалът на Медицински университет - Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява 4-годишно обучение за бакалавър по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра" и „Акушерка". Филиалът ползва изцяло ресурсите на Университета, като цялата лекционната част на обучението е електронно базирана. Студентите слушат лекциите на своите преподаватели по едно и също време със своите състуденти от Университета във Варна благодарение на онлайн видео-конферентна връзка. Обучението се провежда в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен.

Снимки

------проф.д-р Красимир Иванов ------------------------------------