Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща с УНИЦЕФ в подкрепа на децата в риск се проведе в областна администрация Сливен

04 октомври 2013 13:17,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 806
Снимка 1

На 03.10.2013 г. в областна администрация Сливен се проведе работна среща, организирана съвместно с УНИЦЕФ, във връзка с изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”. Тя беше ръководена от заместник областния управител Неджми Ахмед. Участници в срещата бяха представители на УНИЦЕФ, на общините от областта, на централни и регионални структури, имащи отношение към темата.

При откриването на срещата г-н Ахмед припомни, че на 04.09.2013 г. официално беше подписан Меморандум за сътрудничество на областно ниво за изпълнение на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” между УНИЦЕФ, областния управител на област Сливен и ръководствата на четирите общини от областта. Област Сливен е една от трите пилотни по проекта. Реализацията на съвместните дейности по него ще допринесе за създаване и изпълнение на модел за работа и ефективни услуги за превенция, ресоциализация и подкрепа на деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства.

Елена Атанасова - директор „Мониторинг на правата на детето” към УНИЦЕФ България, представи резултатите от извършено във връзка с реализацията на проекта проучване „Картографиране на уязвими общности, ситуационен анализ и анализ на потребностите на област Сливен”.

Мая Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ презентира обобщените изводи от оценките на децата в конфликт със закона от общността и настанени в социално-педагогически интернати (СПИ) и от анализа на капацитета на системата за детско правосъдие – изследване, извършено от „Институт за социални дейности и практики“.

Кремена Чобанова от УНИЦЕФ говори за реформата на системата за детско правосъдие – проучване, направено от Асоциация „Програма за развитие на съдебната система“.

Милена Харизанова – директор „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ, представи в детайли плана за действие на областно ниво по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”.

Сред планираните дейности са:

- Създаване на специализирано помещение за щадящо изслушване на деца (Синя стая) и обучения на съответните професионалисти;

- Създаване на Център за детско психично здраве;

- Създаване на специализирани Центрове за работа с деца, които са в риск и техните семейства в областта и повишаване капацитета на съществуващия Център за работа с деца на улицата - в гр. Сливен;

- Развитие на специализирана приемна грижа за деца, попаднали в конфликт със закона;

- Създаване на специализиран Център за настаняване от семеен тип;

- Създаване на специализирана менторска програма;

- Създаване на Преходно/наблюдавано жилище за деца и младежи, напуснали институции за коригиране и възпитание;

- Създаване на услуга, която цели да предоставя правна помощ за деца и семейства, които са в риск.

В допълнение, УНИЦЕФ и партньори ще работят в подкрепа на това децата да участват и да бъдат консултирани при взимане на решения, които ги засягат пряко - на училищно, общинско и областно ниво, като се създава устойчив модел за детско участие. Други дейности и услуги ще бъдат насочени към ранното детско развитие и подкрепа на семействата чрез създаване на Център за майчино и детско здраве, а скоро ще стартира и „Работилница за родители“.

Участниците в срещата направиха своите коментари и допълнения към плана за действие. До един месец ще бъде сформирана Областна координационна група. Тя ще се ръководи от областния управител, а в нея ще бъдат включени представители на УНИЦЕФ, общините-партньори по проекта, РДСП - Сливен, РИО - Сливен, РЗИ, ОД на МВР – Сливен , МКБППМН, СПИ – с. Драгоданово, представители на окръжните съдилища и прокуратура, НПО и др., които имат отношение по изпълнението на целите по проекта. Първата задача на координационната група ще бъде приемането на плана за действие по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” за област Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5