Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител беше домакин на Регионална конференция „Професионалното образование и бизнесът“

04 октомври 2013 15:36,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1044
Снимка 1

На 04.10.2013 г. областна администрация Сливен, съвместно с Регионалния инспекторат по образование – Сливен, организираха и проведоха Регионална конференция „Професионалното образование и бизнесът“. Участници бяха представители на РИО – Сливен, на общините Сливен, Нова Загора и Котел, регионалните представители на работодателски и браншови организации и фирми от областта, директорите на професионални гимназии. В рамките на инициативата бяха представени и обсъдени предизвикателствата пред наставничеството като форма за професионално обучение на работното място.

При откриването на регионалния форум областният управител съобщи, че целта на срещата е да се популяризира сред представителите на бизнеса от област Сливен възможността за партньорство с професионалните гимназии за организиране и провеждане на практическо обучение на ученици в реална работна среда. Важно е полученото професионално образование да съответства на изискванията на пазара на труда и очакванията на бизнеса. За да се случи това е необходимо да има диалог и партньорство между системата на професионалното образование и обучение и работодателите. Работодателите следва да бъдат по-активни в този процес и ясно да заявяват от какви професионалисти имат нужда. Г-н Желязков изрази своята надежда, че този форум е голяма крачка в общите усилия на всички присъстващи да създават благоприятни условия за образование и професионално реализиране на младите хора от област Сливен.

Г-жа Бисерка Василева – началник на РИО – Сливен, информира, че от 18 до 20 октомври 2013 г. ще се проведат Дни на професиите в град Сливен с 58 училища от областите Бургас, Ямбол, Кърджали и Хасково.

Весела Паскалева – старши експерт по професионално образование в РИО – Сливен, представи информация за проект „Ученически практики“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Целта му е подобряване качеството на професионалното образование и обучение (ПОО), чрез усъвършенстване на практическото обучение на ученици от системата на ПОО в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието.

За област Сливен всички осем професионални гимназии (в Сливен и Н. Загора), както и едно СОУ в гр. Котел са включени в проекта през учебната 2012/2013 г. Общо 417 ученици, или 17% от учениците в дневна форма на обучение, са преминали практика при 80 работодатели. Те са обучавани от 106 наставници, подпомагани от 33 наблюдаващи учители. Г-жа Паскалева благодари на всички работодатели, участващи в проекта. Тя изрази надежда, че доброто партньорство между бизнеса и професионалните гимназии ще продължи и през втората учебна година от проекта 2013/2014 г., както и при работа по подобни програми през новия програмен период.

Думата беше дадена на директорите на учебни заведения от областта, включени в проект „Ученически практики“. Те разказаха как са преминали практиките на техните ученици, какви трудности са срещнали, как са ги преодолели и какви уроци са научили. Всички изразиха задоволството си от възможностите, предоставени по проекта, и изказаха благодарността си към работодателите, осигурили работни места за учащите.

От своя страна представителите на фирмите-партньори заявиха убеждението си, че в Сливен има работни места, има какво да се предложи на младите хора, за да останат тук. Според работодателите, учениците, преминали практики, са добили самочувствие и нов мироглед, повярвали са в собствените си сили, че могат да творят и да прилагат наученото на теория в реалната работна среда. По думите на един от присъстващите, практиката е показала, че е необходима практика – само теория не е достатъчна. Участниците отправиха и някои препоръки и коментари към бъдещи програми – облекчаване на необходимата за попълване и обработване документация, по-справедливо овъзмездяване на наставниците, които отделят много време и усилия за обучението на подрастващите, и др.

В края на форума Весела Паскалева представи накратко предстоящия проект „Нова възможност за моето бъдеще”. Схемата е „Система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности“, срокът на изпълнение - 2013-2014 г., общата стойност е 5 862 200 лв., а финансирането е по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Бенефициент е МОН, а партньори са работодателски организации (БСК, БТПП, АИКБ); организации на работниците и служителите (КНСБ и КТ „Подкрепа”); държавни институции (МТСП, АЗ, НАПОО, ГД „Изпълнение на наказанията” към МП). Основни целеви групи са лица над 16 години (които желаят да валидират знанията, уменията и компетенциите си, придобити чрез неформално обучение) и служители в институции, организации и производствени предприятия (които директно участват в процесите, свързани с идентифицирането и оценяването на знания, умения и компетентности, и с внедряването на системата). В област Сливен са одобрени всички осем професионални гимназии, които ще извършват валидиране.

Утре регионалната конференция продължава в неформална среда, където ще се дискутират въпроси, свързани с ролята на наставниците и наблюдаващите учители и ще бъде отчетено изпълнението на изминалия период.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6