Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева към кметове: Отстоявайте в новата ПРСР селата в общините да се подпомагат за инвестиции в публична инфраструктура

07 октомври 2013 17:23, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1750
---

Кметовете на населени места трябва да се обединят и да поискат промяна в някои основни определения, свързани с възможността им да кандидатстват по новата Програма за развитие на селските райони. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Десислава Танева по време на среща с кметове и кметски наместници в община Сливен, провела се в село Крушаре.

 

Танева припомни, че в момента тече подготовката на програмата за следващия програмен период. Комисията по земеделие в Брюксел гласува последните изменения, като финалното гласуване се очаква до две седмици. След това има тримесечен срок за одобряването на програмата на България. През тези три месеца кметовете трябва да намерят начин да защитят основните си искания, за да могат да се възползват от финансиране през следващия програмен период.

„Най-притеснителното е, че въпреки предварителната демаркация на селските райони, която включваше вашите села като потенциални райони на интервенция като потенциални бенефициенти, последното определение за селски район на работната група е за общини, чиито общински центрове са под 30 000 жители. Така община Сливен и нейните села няма да попаднат в това определение и няма да могат да кандидатстват по програмата. Това е проблем не само за селата в община Сливен, но и в цялата страна. Това означава, че през следващия програмен период тези територии ще бъдат бели петна.Това ще остави отново без средства тези райони”, каза Танева.

 

Според нея въпреки, че определението е прието от работната група, има възможност да бъде променено докато не бъде приета окончателната програма.

Народният представител заяви още, че според предложения от други райони на страната трябва да се допусне и възможността да бъдат подпомагани частни бенефициенти, които развиват бизнес, извън земеделския, в тези населени места. Освен това трябва да се даде правото на инициатива от самия кмет на населеното място. „Това по европейските програми досега не беше решавано. Там, където имаше програми с финансиране с национални средства, кметовете имаха право на самостоятелна инициатива, а в момента разписването е във вариант да бъдете лишени от това право. В този смисъл ще зависите винаги от местната власт”, допълни Десислава Танева.

 

Тя поясни, че в настоящата програма бяха направени промени, в които се допусна самостоятелна инициатива и право на читалищата да кандидатстват и там, където са уредени проблемите със собствеността на сградите, има успешни проекти.

„За мен това е добро. Нормално е там, където публичната подкрепа е в размер на цялата стойност на една интервенция, кметовете на населени места и читалищата да се възползват, но това сега го няма”. Танева посъветва кметовете да оформят становище, да го консултират с Националното сдружение на общините, както и със свои колеги от страната и да го предложат на работната група.

Участниците в срещата се обединиха около тази идея и формулираха текст на искане, в което настояват да се променят критериите за участие в Програмата за развитие на селските райони, за да могат селата да кандидатстват по програмата през следващите седем години.

 

По време на срещата кметовете представиха свои искания за законодателни промени, сред които създаването на изцяло нов Закон за опазване на селскостопанското имущество, промени в Закона за устройство на територията срещу незаконното строителство по селата и в ромските махали, както и промени в критериите за отпускане на социални помощи в Закона за социалното подпомагане. Те настояват всички кметове на кметства да станат второстепенни разпоредители със собствен самостоятелен бюджет, а впоследствие и действителни разпоредители на делегиран бюджет, да могат да вземат управленски решения, да бъдат възложители на малки обществени поръчки, да имат по-голяма самостоятелност при разработването и реализацията на проекти по различни програми. Кметовете искат делегиране на правомощия да внасят предложения за решение до Общинския съвет.