Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

160 години от рождението на Стефан Панаретов отбеляза Българската академия на науките

15 октомври 2013 13:47,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 807
Снимка

На 14.10.2013 г. в София областният управител Корнелий Желязков участва в отбелязването на 160 години от рождението на Стефан Панаретов и 110 години от установяването на димпломатически отношения между България и САЩ. Поканата дойде лично от председателя на Българската академия на науките академик Стефан Воденичаров. В рамките на честването на двете годишнини БАН, съвместно с Българската асоциация по международно право, организираха научно събрание.

Стефан Панаретов Хаджиилиев е роден в Сливен на 4 октомври 1853 г. Той е български дипломат, действителен член на Българска академия на науките, работил през голяма част от живота си за изграждането на добри отношения между България и Съединените щати. Възпитаник и дългогодишен преподавател по български език в Робърт колеж в Цариград. След потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е изпратен от екзарх Антим I в Англия, за да запознае европейската общественост с жестокостите, извършени от турците. Участва активно в съпротивата срещу решенията на Берлинския договор от 1878 г., изнася сказки в редица американски университети и организации за българския национален въпрос. През 1914–1925 г. Панаретов е първият български пълномощен министър във Вашингтон. Включен е в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, по време на която се подготвя Ньойския мирен договор от 1919 г. През 1921 г. е български делегат в Обществото на народите. Женен за американка, той става първият български посланик в Съединените щати. Умира на 19 октомври 1931 г. и е погребан в гробището Рок Крийк във Вашингтон. Заедно със съпругата си Лидия Гейл, той завещава значителни суми на Българската академия на науките и Американския колеж в София, както и на културни институции в Сливен.

Областният управител Корнелий Желязков ще продължи традицията, установена от предшественика му Марин Кавръков, да изпраща цветя от името на признателните сливналии на гроба на именития ни съгражданин Стефан Панаретов на 19 октомври – датата на неговата кончината.