Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Петнадесетото заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район се проведе в Бургас

18 октомври 2013 17:16,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 699
Снимка

На 18.10.2013 г. в Бургас се проведе петнадесето заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен район /РСР на ЮИР/ под председателството на Павел Маринов – областен управител на област Бургас. В заседанието участваха членовете на съвета - представители на министерства, областни управители, кметове на общини, представители на синдикални и браншови организации, представители на НПО на територията на Югоизточен район. Областна администрация Сливен беше представлявана от заместник областния управител Огнян Арабаджиев. Присъства и Гергана Джамбазова – директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“.

Беше актуализиран съставът на РСР на ЮИР в резултат на проведените през месец май парламентарни избори. Актуализирани бяха представителите на съвета в Комитетите за наблюдение на Оперативните програми за период 2007-2013 г. както и в тематичните работните групи за разработване на оперативните програми за периода 2014-2020 г.

Представителите на РСР на ЮИР в тематичните работни групи на оперативните програми (2014-2020г.) представиха актуална информация относно дейността на работните групи по разработване на програмите.

Членовете на Регионалния съвет обсъдиха и приеха Годишната индикативна програма за дейността на РСР на ЮИР през 2014 г. Представен бе Доклад относно оценка на въздействието на законодателството за регионално развитие - Закон за регионалното развитие и Правилник за прилагане на Закона за регионално развитие. Оценката на въздействието на законодателството за регионалното развитие е в съответствие със стратегическата цел на правителството и Програмата за по-добро регулиране 2010–2013 г. за подобряване работата на държавната администрация и създаване на условия за устойчиво интегрирано развитие и икономически растеж в районите и общините. Целта на оценката се изразява в установяване ефектите от прилагането на действащото законодателството, върху състоянието и развитието на обществените отношения, свързани със стратегическото планиране, програмирането, управлението, ресурсното осигуряване, наблюдението, контрола и оценката по изпълнението на стратегиите, плановете и програмите за провеждане на държавната политика за регионално развитие. До 18 ноември членовете на РСР на ЮИР имат възможност да направят предложения за промяна в законодателството.

Участниците в заседанието бяха запознати с Постановление на МС № 157 от 1 август 2013 г. за създаване на Съвет по децентрализация на държавното управление (СДДУ) и с актуализираната Програма за изпълнение на Стратегията за децентрализация до 2015 г. Анализът на изпълнението на Стратегията за 2011 г. и 2012г. показва, че процесът на децентрализация протича с бавни и противоречиви темпове. Забавяне в изпълнението има при мерките, свързани с прехвърлянето на приходоизточници на местните власти, както и в осъществяването на очаквани нормативни промени. Основната причина е в последствията на световната финансова и икономическа криза, както и протичащите реформи в административните структури. Положителни резултати се наблюдават в сферата на културата и социалните услуги.