Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният съвет за развитие на област Сливен съгласува Регионалния генерален план по ВиК

24 октомври 2013 17:11,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 800
Снимка 1

На 24.10.2013 г. на свое заседание Областният съвет за развитие обсъди Регионалния генерален план (РГП) за обособената територия на „Водоснабдяване и канализация Сливен“ ООД. На заседанието на Областния съвет за развитие, председателствано от областния управител Корнелий Желязков, присъстваха членовете на съвета, представители на Министерство на регионалното развитие, на проектанта на плана „Ежис инфраструктура България“ ДЗЗД, на ВиК – Сливен и експерти от областна администрация.

Основната цел на плана е да определи приоритетните инвестиции за реконструкция на съществуващите и изграждане на нови мрежи и съоръжения за водоснабдяване и канализация. РГП се изработва за период 25 години – до 2038 г. В краткосрочната (2014-2020 г.), средносрочна (2021-2027 г.) и дългосрочна (2028-2038 г.) инвестиционна програма към плана са залегнали проектите, които ще бъдат подкрепени финансово от Европейския регионален фонд чрез оперативните програми. Наличието на съгласуван и приет РГП е условие за кандидатстване по ОП „Околна среда” за новия програмен период 2014-2020 г.

Освен от областния съвет, планът подлежи на съгласуване от Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция. След това ще бъде проведена процедурата по приемане на плана от общото събрание на Асоциацията по ВиК – Сливен. Председател на асоциацията и представител на държавата в нея е областния управител, а кметовете на общините са членове.

Представители на фирмата-проектант презентираха РГП пред членовете на Областния съвет за развитие. Общо инвестициите в сектора водоснабдяване, канализация и пречистване за обособената територия на ВиК - Сливен са оценени на сумата от 757.6 млн. лв. (675.6 млн. лв. настояща стойност), като разпределението по периоди е, както следва: за краткосрочната програма - 599.6 млн. лв. (557.4 млн. лв. настояща стойност); за средно срочната програма - 140.6 млн. лв. (83.3 млн. лв. настояща стойност); за дългосрочната програма - 17.3 млн. лв. (7.8 млн. лв. настояща стойност).

Областният управител даде думата за коментари и предложения. Инж. Георги Султанов – представител на ВиК – Сливен, каза, че е предоставено писмено становище по РГП. В него се изразява принципно съгласие с плана, но се настоява за по-равномерно разпределение на средствата по периоди, както и да се уточнят някои обекти и дейностите по тях.

Иван Манчев – заместник-кмет на община Сливен, уведоми, че вече са организирали обсъждане на РГП на експертно ниво в общината. Като цяло подкрепя РГП, но настоява в плана да бъдат включени и големите селищни образувания на територията на община Сливен: „Изгрев“, „Селището“ и „Кироолу“.

Георги Мангъров – общински съветник от Нова Загора, принципно подкрепи РГП, но се присъедини към предложенията на ВиК и община Сливен. Той допълни, че по отношение на съ-финансирането на проекти по плана, следва държавата да поеме ангажимент, за да могат общините да се справят.

Атанас Атанасов – кмет на община Твърдица, и Детелина Адамова – заместник-кмет на община Котел, принципно подкрепиха РГП. Беше повдигнат въпросът за язовир „Братан“, но стана ясно, че през новия програмен период не се предвиждат средства от европейските фондове за язовири.

Областният управител също подкрепи РГП, но с искането в него да се включи изграждането на ВиК мрежа и пречиствателна станция на Сливенските минерални бани предвид необходимостта от развитие на курорта.

Членовете на съвета съгласуваха РГП, но със становището да се допълни с предложенията, направени от ВиК – Сливен, общините Сливен и Нова Загора и областния управител.

Решено беше в най-кратък срок постъпилите коментари да бъдат предоставени писмено и да залегнат като предложение за допълнение на РГП за област Сливен, преди заседанието на Асоциацията по ВиК в началото на месец ноември.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6