Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков присъства на откриване на изложбата "Метаморфози"

25 октомври 2013 17:23, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1870
---

18 майсторки на текстила представят „Метаморфози” в галерия „Димитър Добрович”. Изложбата бе открита в навечерието на празника на Сливен, и е подарък за всички жители и гости на града. Специален гост бе директорa на института- г-н Тошо Дончев. Събитието бе уважено от г-н Марин Кавръков координатор на структурите на ПП ГЕРБ-Сливен, ученици от художествена гимназия-гр. Сливен, г-жа Мариета Главчовска- директор на библиотека „Зора”, г-жа Галя Георгиева-директор на читалище „Зора”, г-жа Ваня Шишкова-директор на отдел „Култура” в общината и много любители на изкуството.

Г-жа Даниела Ненчева, директор на галерия „Добрович”, представи изложбата като пета поредна съвместна проява с Унгарски културен институт. Сътрудничеството с галерия „Добрович” започва през януари 2010 година, когато 124 икони от постоянната експозиция „Християнско изкуство” на галерия „Добрович” гостуват в град Печ, побратимен с град Сливен и избран за Европейска столица на културата за 2010 година. В отговор на инициативата, и в рамките на същия месец, в Сливен гостува изложба на известния унгарски художник Виктор Вазарели (1906-1997). През юни 2011 година Унгарски културен институт гостува с две изложби- „Плакатна самота” на Петер Поч и „Народно изкуство на област Зала”, а през юни 2012 година- с експозицията „Огнена магия”.

Изложбата е ползотворна и ще предизвика интерес именно в Сливен, който се слави като град на текстила, а има и текстилно училище, което е първо по рода си на Балканите. Текстилните пана са познати на всеки от старите скринове на българските баби.

Г-н Дончев говори за различните форми на „Метаморфози” като започна с най-голямата трансформация- Разпятието. В творбите са засегнати теми като времето, града, посланията, природните явления, пътувания-видими и невидими. Темите са вдъхновени от промените в нас и около нас-биологичните закони, сезоните, структура на градската среда и история на цивилизациите, времето, потока на живота, вечността на възкресението, светлината, хорските навици, религията, постройките, живота и смъртта. Изложбата в София е била съпровождана от уъркшопове, на които са присъствали всички творци от групата. Г-н Дончев се надява те да дойдат и в Сливен в близко бъдеще.

 

Изложбата може да бъде посетена до 20 ноември, съобщават от галерията.

Снимки

---------