Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Институциите докладваха пред областния управител за готовността си за зимния сезон

31 октомври 2013 15:21,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 869
Снимка

На 31.10.2013 г. под председателството на областния управител Корнелий Желязков се проведе заседание за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, във връзка с подготовката на областта за зимния сезон 2013-2014 г. По този повод областният управител издаде своя заповед от 18.10.2013 г., в която са указани действия и мероприятия за подготовка на област Сливен за предстоящия зимен сезон.

На заседанието бяха изслушани докладите на кметовете на общините и на териториалните структури на министерствата и ведомствата, дружествата и предприятията относно предприетите мерки за изпълнение на заповедта на областния управител.

От община Сливен информираха, че все още нямат сключен договор с фирма за поддържане на градската и общинската пътна мрежа, но процедурата ще приключи до 10.11.2013 г. Все още не е извършена и проверка на снегопочистващата техника. От общината декларираха, че до средата на месец ноември ще имат пълна готовност.

От община Нова Загора съобщиха, че подготовката за зимния сезона е приключила, техниката е проверена от комисия. Оттам информираха, че за първи път фирмите, с които имат договори, разполагат с нова и много добра техника.

В община Котел договорите с фирми още не са сключени, но това ще стане до 10.11.2013 г. Има протокол за състоянието на техниката за снегопочистване.

В Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен се изпълняват набелязаните мероприятия. Актуализиран е списъкът за ранно оповестяване. Участват в проверката на техниката по договорите на Областно пътно управление - Сливен. Комисар Стефан Маринов подчерта, че всички структури трябва стриктно да изпълняват задължението си да подават своевременна информация в Областния оперативен център, както и да се обърне особено внимание на фирмите, заети с поддръжката и почистването на пътищата, за наличието и състоянието на техника за изтегляне на закъсали тежкотоварни автомобили.

Областна дирекция на МВР - Сливен е изпълнила предписанията в заповедта на областния управител – утвърдени са плановете за действия при усложнена метеорологична обстановка, издадена е заповед за осигуряване на движението през есенно-зимния сезон, съвместно с ОПУ-Сливен е извършена проверка на техниката и е актуализиран планът за взаимодействие.

От Областно пътно управление - Сливен информираха, че е изготвен и приет план за зимното поддържане, както и оперативен план за действия при усложнени зимни условия и оперативен план за въвеждане варианти за временна организация на движението при сложни метеорологични условия през проходите Вратник, Котленски и Твърдишки. Областно пътно управление - Сливен поддържа 540 км. републиканска пътна мрежа и 42, 5 км от АМ „Тракия“. Има сключен договор с фирма. Осигурени са инертни материали, сол и химически вещества. От предвидените 70 опорни пункта, 66 вече са налични. Стана ясно, че поради хубавото време, зимният сезон няма да бъде обявен на 1 ноември.

От Регионална здравна инспекция - Сливен докладваха, че са предприети мерки за безпроблемното медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка. Извършени са проверки в лечебните заведения, изготвени са списъци с болните на хемодиализа и бременните, направена е организация за бърза евакуация и консултации с националните консултанти, има готовност за преструктуриране на болничния леглови фонд. Всички лечебни заведения са заредени с медикаменти и консумативи, ел.агрегати, а линейките се подготвят за движение в зимни условия.

Във ВиК - Сливен се работи по организацията на мерки за бързо отстраняване на възникнали аварии и разливи на питейна вода, създаващи заледявания. Набелязват се дейности за водоснабдяване от резервни източници при аварии по водопроводната мрежа.

Клиентските енергоцентрове – Сливен и Нова Загора и Диспечерски център – Стара Загора са актуализирали плановете за бързо ликвидиране на възникнали аварии по електрическата мрежа и съоръжения.

За готовността си за зимния сезон докладваха още от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Сливен, Дирекция „Инспекция по труда“, поделение 22220, Регионален инспекторат по образованието - Сливен, Регионална дирекция по горите -Сливен, Областна дирекция „Земеделие“, Военното окръжие, „Напоителни системи, Областна дирекция „Безопасност на храните“, Център за спешна медицинска помощ -Сливен, „Овергаз“ и Регионален отдел „Национален строителен контрол” - Сливен.

В заключение г-н Желязков каза, че е направена добра подготовка за посрещане на зимата, налице е подобряване на техниката за пътно поддържане и почистване. Засега метеорологичните условия позволяват да се отложи обявяването на зимния сезон, което е възможност за приключване на всички подготвителни дейности и е предпоставка за финансови икономии. Г-н Желязков очаква добра координация между всички страни, отговорни за осигуряването на добри условия за населението през зимния сезон.

Снимки

Снимка 1Снимка 2