Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова присъства вчера на откриването на изложба „Създаване на тревненската икона”

18 април 2008 10:52,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1658
snimka1

С нея Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна гостува на Сливенската художествена галерия.

Ескпозицията включва 29 рисунки и копирки на тревненски зографи от 19 век, както и оригинален инструментариум за иконопис. „Малко са автентичните неща в България, които в такава степен могат да ни докоснат до периода на сътворяването на иконата, затова сме горди с колекцията си", сподели на откриването Люба Цанева от тревненския музей. По повод на това, че експозицията се показва за първи път в България, добави: „С нея връщаме жеста на Сливенската галерия, която миналата година гостува в Трявна с колекцията си от Възрожденски щампи. Пък и нашите майстори са оценили Сливен като един духовен център, в който въпреки превратностите на времето, са съхранени много неща от нашето Възраждане".

Сливенският митрополит Иоаникий, който също бе гост на откриването, направи лично дарение на Сливенската галерия – псалтир, отпечатан в Киев през 1828г. Като му благодари за изключително ценния подарък, зам.-кметът Зорница Александрова връчи на владиката свидетелство за дарение. Катедралният хор при храм „Св. Димитър" – Сливен изнесе Великденски концерт.

Изложбата ще остане в Сливен до 17 юли т.г.

Снимки

snimka2