Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По вина на бившите управляващи от ГЕРБ европейските средства по Оперативна програма „Околна среда” са пред спиране

12 ноември 2013 15:07,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 717
Снимка

Пресслужба на Министерски съвет на Република България

"Имаме два месеца, за да отстраним пропуските, в противен случай сме заплашени от спиране на пари“, каза министърът на околната среда и водите.

От 2011 г. европейските одитиращи органи са изпращали многократно констатациите си за нарушения при реализирането на проекти по Оперативна програма „Околна среда” и българските власти – в лицето на одитиращия орган в Министерството на финансите, не са ги приемали и са подкрепяли действията на българската страна. Нарушенията са основно при обществените поръчки. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя посочи, че съгласно европейското законодателство България като държава-членка следва сама да налага финансови корекции по тези проекти, а не да чака действията на Европейската комисия.

„Притеснява ни фактът, че от 2011 г. до началото на 2013 г. българските власти отказват да приемат констатациите на одиторите, да променят процедурите и Закона за обществените поръчки, което може да доведе до наказателна процедура срещу България, включително спиране на пари”, каза министър Михайлова. Тя подчерта, че проблемът идва от установената системна грешка, която не се отстранява.

Последното писмо от Европейската сметна палата е за нарушения при обществени поръчки за надзор и консултантски услуги по проекти в общините Белослав, Перник и Хисаря. Санкциите за тях са за около 400 000 лева. „Това е конкретният повод, но от него произлиза друг проблем – системен, с контрола върху изпълнението. Сега разполагаме с два месеца от получаване на българския вариант на сигнала на Европейската сметна палата, за да преразгледаме методиката и да се убедим, че тя е правилна. Очаквам предложения от одитиращия и от управляващия органи на програмата за промяна на системата”, каза министър Михайлова.

Заместник министър-председателят Зинаида Златанова бе категорична, че бившите управляващи не са направили необходимото, за да предотвратят нарушенията, като по този начин те са толерирали нарушенията на интересите на Европейския съюз. Златанова припомни, че най-засегнати от евентуалната наказателна процедура ще са местните власти, които са основните бенефициенти по Оперативна програма “Околна среда”. “Много съжалявам, че управляващите от ГЕРБ не са ви информирали през 2012 г., когато опасността от санкции вече е била налице”, обърна се към кметовете Златанова. Тя бе категорична, че отговорните министри от кабинета на ГЕРБ не са предоставили “адекватни предварителни инструкции как да се прилагат правилата за обществени поръчки, които да покриват критериите на ЕК”. Златанова бе категорична, че в началото на тази година ГЕРБ са крили надвисналия проблем със спирането на европейските средства по ОПОС с чисто предизборна цел. Вицепремиерът отбеляза, че информацията за нередностите е била крита от нея и от ресорния министър на околната среда и водите, след встъпването в длъжност на настоящото правителство.