Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на представянето на личния архив на Йордан Йовков

12 ноември 2013 15:24,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 901
Снимка

На 09.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков беше сред официалните гости на представянето на личния архив на Йордан Йовков в с. Жеравна. Тук бяха министрите на културата Петър Стоянович и на образованието Анелия Клисарова, народните представители Десислава Танева и Деян Дечев, директорът на Държавна агенция „Архиви“ Иван Комитски, директорът на Български медиен съюз Гриша Камбуров, Любомир Котов - изследовател на делото на Йовков кметове и др.

Къщата-музей на Йордан Йовков в родното му село получи като дарение ценни документи от личния архив на твореца, предоставен на Държавна агенция „Архиви“ от внука му Боян Попов. Кръщелното свидетелство на Йовков и ръкописите на пиесите на „Албена“ и „Боряна“ вече могат да видят посетителите на Жеравна. Сред материалите са изключително ценната кореспонденция между Йовков и писатели, общественици, политици по актуални за времето въпроси, записки и скици по творбите му и др.

По повод 133-годишнината от рождението на писателя в Жеравна се проведе и дискусия „Посланията на Йовков днес“. Специално за участие в събитието в Жеравна дойдоха писателят Антон Дончев и историкът проф. Андрей Пантев. Модератор на срещата бе журналистът Валерия Велева.

Кампанията „Непознатият Йовков” се инициира от Министерство на културата и Държавна агенция „Архиви”. Инициативата започна на 1 ноември по повод Деня на народните будители и 133 години от рождението (9 ноември 1880 г.) на Йордан Йовков. Целта е популяризиране на творчеството и делото на Йовков, възраждане на интереса към българската класика, утвърждаване на ценностите и принципите, завещани ни от плеядата народни будители.