Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна и отражението му върху двустранната търговия

12 ноември 2013 15:31,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 774
Снимка

От кабинета на заместник министър-председателя по икономическото развитие информират, че преговорите по Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, започнали през 2008 г., приключиха през 2012 г. Текстовете на споразумението за асоцииране бяха парафирани през март 2012 г., а поради по-продължителните преговори търговските договорености бяха парафирани по-късно - на 19 юли 2012 г. Споразумението за асоцииране включва създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия. То представлява нов етап в развитието на договорните отношения между ЕС и Украйна, чиято цел са политическото асоцииране и икономическата интеграция.

България като член на ЕС подкрепя усилията на Украйна за интегрирането й в европейските структури. Очаква се Украйна да постигне необходимия напредък, който да позволи подписването на Споразумението за асоцииране на Срещата на върха между ЕС и страните от Източното партньорство, която ще се състои във Вилнюс на 28 и 29 ноември 2013 г. Очакванията на ЕС към Украйна са да предприеме решителни стъпки в избирателната, съдебната и конституционната реформи, съответстващи на международните стандарти.

Изграждането на зона за свободна търговия между ЕС и Украйна ще даде възможност за либерализация на търговията и ще спомогне за насърчаване на търговските-икономическите отношения между България и Украйна. По-тясната икономическа интеграция посредством зоната за свободна търговия ще бъде стимул за икономически растеж и ще създаде възможности за бизнеса както в страните от ЕС, така и в Украйна.

Датата на временното прилагане на търговските договорености ще бъде оповестена допълнително.

Текстът на споразумението - в прикачения файл.

Файлове

Споразумение [79.9KB]

Portable Document Format File