Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проектът на Споразумението за партньорство беше представен в областна администрация

13 ноември 2013 15:15,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 983
Снимка 1

На 13.11.2013 г. в зала „Георги Данчев“ на областна администрация Сливен се проведе информационна среща на тема „Споразумението за партньорство на Република България 2014-2020 - стратегически приоритети и логика на интервенциите“. Участваха представители на териториалните звена на централната изпълнителна власт, социално-икономическите партньори и медии. Целта беше да се представи новият период 2014-2020 г., за който в момента се програмира помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Параметрите на споразумението бяха представени от Здравко Сечков - изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление – София, и член на тематичната работна група, ангажирана с неговата подготовка. Споразумението определя стратегията на държавата, нейните приоритети и организацията за ефективно и ефикасно използване на ЕСИФ. Прието е с решение на Министерски съвет от 21.08.2013 г. и е изпратено за провеждане на технически консултации с Европейската комисия. Очаква се до края на месец ноември стратегическият документ за бъде подписан. Въз основа на него ще бъдат изготвени окончателните варианти на оперативните програми. Намеренията са до средата на следващата година и те да бъдат одобрени и да започнат да функционират от следващата есен.

Г-н Желязков обобщи представянето с думите, че голямо достойнство на Споразумението за партньорство е, че съдържа безпощаден анализ и оценка на перспективите. Следва всички отговорни за процеса на усвояване на средства да си дадат сметка за сериозността на задачите, които предстоят. Голямата цел трябва да бъде спиране на изоставането на държавата ни от средноевропейските показатели. Изведена е поуката от сегашния период, че усвояването на средствата не трябва да се прави самоцелно, а следва да е обвързано с постигане на измерими резултати. През следващия програмен период трябва да има конкретни постижения. Друга поука е, че трябва да се намали значително административната тежест, каквито мерки са залегнали в документа.

Срещата беше организирана съвместно с Областен информационен център – Сливен.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПАРТНЬОРСТВО – В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6

Файлове

Споразумение за партньорство [293KB]

Portable Document Format File