» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Първият в страната модерен апарат за робот-асистирана локомоторна терапия получи болницата в Котел

21 November 2013 16:45,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 897
Снимка 1

На 21.11.2013 г. президентът Росен Плевнелиев откри новото детско отделение в Специализираната болница за рехабилитация в гр. Котел. На откриването присъстваха областният управител Корнелий Желязков и заместникът му Неджми Ахмед. Гостите бяха посрещнати от директора на болницата д-р Цветан Влахов.

Дарението на апарат за робот-асистирана локомоторна терапия и още няколко високотехнологични апарата на стойност 300 хил. лв. идва от „Българската Коледа“. В България има само четири такива апарата, като дареният на специализираната болница в Котел е единствен за Югоизточна България.

В балканския град президентът Росен Плевнелиев представи постигнатите резултати от кампанията „Българската Коледа“ за 2012-2013 година. През 2013 г. благотворителната инициатива на държавния глава акцентира върху рехабилитацията на деца с неврологични заболявания. Събрани са рекорден средства средства за подпомагане и лечение на деца - над 2,1 милиона лева. Общо 485 деца от цялата страна ще бъдат подпомогнати с пари от „Българската Коледа”. Със средства в размер на близо 350 хил. лева са подпомогнати 426 деца с неврологични заболявания, а за други 59 деца са осигурени лекарства за едногодишна медикаментозна терапия на обща стойност над 255 хил. лева. Президентът каза, че скоро подобни уреди като този в Котел ще има в София, Пловдив, Момин проход и Бургас. С дарения от „Българската Коледа“ е закупена и друга уникална за България апаратура. Болниците „Проф. Ив. Митев“ и „Пирогов“ в София ще получат два апарата за рехабилитация на тазовото дъно, а Клиниката по детска урология на „Пирогов“ ще получи и апарат за инвазивна уродинамика. Други 38 вида високотехнологични рехабилитационни апарата за десет рехабилитационни центрове в цялата страна също са закупени със средствата от благотворителната инициатива.

Президентът посочи, че по предложение на организаторите на „Българската Коледа” през 2013 г. е била приета промяна в клиничната пътека за деца с детска церебрална парализа, което дава възможност за по-ефективно използване на полагащите се рехабилитационни процедури, платени от Здравната каса. Остава обаче предизвикателството, свързано с необходимия регистър на рисково родените деца, който да позволи проследяването и комплексната грижа за малките пациенти в хода на тяхното израстване. Създаването на такъв регистър трябва да бъде част от стратегията за национално електронно здравеопазване.

Необходим е също така наръчник за родителите на хронично болните деца, който да ги насочва към местата и видовете подкрепа, които те могат да получат. По двата проблема институциите работят активно, посочи Росен Плевнелиев.

Photos

Снимка 2Снимка 3