» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Генералният консул на Република Турция в Бургас беше на посещение при областния управител

27 November 2013 15:25,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 748
Снимка 1

На 27.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол. На срещата присъстваха заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед.

Двете страни обсъдиха възможностите за подобряване равнището на добросъседските отношения между нашата държава и Република Турция и по-специално задълбочаването на икономическите, търговски и туристически връзки.

Г-н Акйол разказа, че първата му среща като консул у нас е била с турски бизнесмени. Те са споделили, че в България условията за инвестиции са много добри – подходящо географско положение, приемливи данъци, а местните власти подкрепят бизнес намеренията им. Освен това турските бизнесмени харесвали климата, плодородната почва, добрите условия за туризъм не само по морето, а и по отношение на културно-историческото наследство. Г-н Акйол подчерта, че Истанбул, където населението е с високи доходи, е много по-близо до България, отколкото до Анкара. Ако се подобри пътната инфраструктура, турските туристи ще посещават страната ни много повече. Той постави въпроса и за дългата процедура по издаване на визи. Генералният консул се обърна с молба към г-н Желязков при срещите си на високо равнище да лансира идеята за облекчаване на тази процедура. Това е особено важно за турските бизнесмени и туристи, които губят много време при получаване на визи.

От своя страна областният управител пое ангажимента да се търсят възможности процесът да бъде административно ускорен, защото е недопустимо да има административни пречки. „Ние сме силно заинтересовани у нас да идват и капитали, и туристи“, каза той. Г-н Желязков представи на госта си два имота на Сливенските минерални бани, които чакат своя инвеститор за изграждане на балнеосанаториуми.

Участниците в срещата разгледаха възможности за съвместни производства и за износ на българска селскостопанска продукция. В региона е налице подходяща инфраструктура, има и летище край Сливен с възможност то да бъде продадено или предоставено на концесия. Повдигнат беше въпросът за реконструиране на контролно-пропускателния пункт от турска страна при Малко Търново. Това ще стане до есента на следващата година. Очаква се той да е по-голям от Лесово – Хамзабейли, като основната цел ще е улесняване на преминаването на ТИР-овете от Азия за Северна Европа. Г-н Желязков заяви, че при своите контакти ще подкрепи тези намерения, защото са от голяма полза особено за нашия регион.

В края на срещата областният управител отправи покана към валията на Текирдаг да го посети.

Photos

Снимка 2