Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посланикът на Украйна разговаря с областния управител на Сливен

28 ноември 2013 16:49,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 733
Снимка 1

На 28.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие Н. Пр. Микола Балтажи – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Гостът беше придружаван от Иван Иванов – заместник-председател на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора в Сливен. На срещата присъстваха заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед.

Украинският посланик подчерта, че въпреки кризата, връзките между двете държави винаги са били на добро ниво. Стремежът е политическите, икономически и културни взаимоотношения да се развиват още по-активно. Търговският оборот между двете държави за миналата година възлиза на 900 млн. долара, а тази година ще достигне един милиард. Но и в търговския обмен, и в инвестициите, и в туризма има още много възможности. Г-н Балтажи изрази надежда, че посещението му ще съдейства за активизирането на отношенията между област Сливен и областите в Украйна.

Така възникна идеята да се работи за подписването на спогодба за сътрудничество на областно ниво между Сливен и област в Украйна. Г-н Желязков е отворен за тази идея и ще търси най-добрите варианти това да се случи.

Според г-н Балтажи времената са нови и трябва нов подход към двустранните отношения. Вече не е достатъчно само подписването на декларации, а е необходим конкретен интерес, конкретни проекти. На тази основа трябва да се развиват междурегионалните връзки.

Областният управител подчерта, че трябва да се създават материални и икономически предпоставки за развитието на взаимоотнашенията. На тяхна основа много по-лесно се надграждат и отношенията в сферата на културата и образованието, социалните и чисто човешки контакти. Не трябва да се чака само държавата да поема инициативата, а и регионите трябва да проявят повече активност.

Областният управител представи конкретните стопански възможности във всички общини на област Сливен – в сферата на машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското-стопанство, балнеолечебното и курортно дело, туризма, възстановеното производство на праскови и др.

В допълнение украинският посланик запозна г-н Желязков със ситуацията в своята страна. По думите му стремежът в родината му към евроинтеграцията е много силен. „Хората са навън, по улиците и искат подписване на договора за асоцииране, но се наложи правителството да отложи подписването му по икономически, а не по политически причини,“ подчерта той. Украйна е много тясно обвързана по отношение на стратегическите отрасли с Руската федерация. От друга страна ЕС не е предложила програма за компенсации във връзка със създаването на зона за свободна търговия. „Ние държим на подписването на споразумението, но бъдещото ни членство в ЕС не трябва да става за сметка на добрите връзки с Русия“, каза г-н Балтажи.

В края на срещата г-н Желязков покани посланика да посети иконната сбирка в Художествената галерия, към която гостът прояви особен интерес, както и Регионалния исторически музей.

Снимки

Снимка 2Снимка 3