Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Посланикът на Украйна разговаря с областния управител на Сливен

28 ноември 2013 16:49,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 713
Снимка 1

На 28.11.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие Н. Пр. Микола Балтажи – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Гостът беше придружаван от Иван Иванов – заместник-председател на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора в Сливен. На срещата присъстваха заместник областните управители Огнян Арабаджиев и Неджми Ахмед.

Украинският посланик подчерта, че въпреки кризата, връзките между двете държави винаги са били на добро ниво. Стремежът е политическите, икономически и културни взаимоотношения да се развиват още по-активно. Търговският оборот между двете държави за миналата година възлиза на 900 млн. долара, а тази година ще достигне един милиард. Но и в търговския обмен, и в инвестициите, и в туризма има още много възможности. Г-н Балтажи изрази надежда, че посещението му ще съдейства за активизирането на отношенията между област Сливен и областите в Украйна.

Така възникна идеята да се работи за подписването на спогодба за сътрудничество на областно ниво между Сливен и област в Украйна. Г-н Желязков е отворен за тази идея и ще търси най-добрите варианти това да се случи.

Според г-н Балтажи времената са нови и трябва нов подход към двустранните отношения. Вече не е достатъчно само подписването на декларации, а е необходим конкретен интерес, конкретни проекти. На тази основа трябва да се развиват междурегионалните връзки.

Областният управител подчерта, че трябва да се създават материални и икономически предпоставки за развитието на взаимоотнашенията. На тяхна основа много по-лесно се надграждат и отношенията в сферата на културата и образованието, социалните и чисто човешки контакти. Не трябва да се чака само държавата да поема инициативата, а и регионите трябва да проявят повече активност.

Областният управител представи конкретните стопански възможности във всички общини на област Сливен – в сферата на машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското-стопанство, балнеолечебното и курортно дело, туризма, възстановеното производство на праскови и др.

В допълнение украинският посланик запозна г-н Желязков със ситуацията в своята страна. По думите му стремежът в родината му към евроинтеграцията е много силен. „Хората са навън, по улиците и искат подписване на договора за асоцииране, но се наложи правителството да отложи подписването му по икономически, а не по политически причини,“ подчерта той. Украйна е много тясно обвързана по отношение на стратегическите отрасли с Руската федерация. От друга страна ЕС не е предложила програма за компенсации във връзка със създаването на зона за свободна търговия. „Ние държим на подписването на споразумението, но бъдещото ни членство в ЕС не трябва да става за сметка на добрите връзки с Русия“, каза г-н Балтажи.

В края на срещата г-н Желязков покани посланика да посети иконната сбирка в Художествената галерия, към която гостът прояви особен интерес, както и Регионалния исторически музей.

Снимки

Снимка 2Снимка 3