Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ГЕРБ сезира Комисията за защита на личните данни за използване от БСП на лични данни на 2 милиона граждани с предизборна цел

02 декември 2013 12:57, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1676
---

От ГЕРБ депозирахме жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), с оглед изнесени в медиите факти и обстоятелства, че през предизборната кампания през 2009 г. са използвани лични данни на около 2 милиона български граждани, за да бъдат обект на агитация в предизборната кампания чрез телефонни обаждания. Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов след като заедно с колегите си Красимир Велчев и Димитър Главчев внесоха жалбата в комисията.

 

„Сезирали сме КЗЛД, защото смятаме, че ако тези факти и обстоятелства са достоверни, е нарушен член 5, ал. 1, т.2 от Закона за защита на личните данни, т.е. такива данни са обработвани с политическа цел и с оглед политическите убеждения на български граждани”, обясни Кирилов.

От ГЕРБ се позовават на няколко електронни информационни сайта – „Офнюз”, електронните издания на „Труд” и „24 часа”. Приложили сме общо 5 издания като източници в жалбата, уточни депутатът. Той допълни, че в публикациите се посочва, че „60К” АД е фирмата, която е трябвало да извърши агитационните телефонни обаждания.

 

„Нямаме собствени доказателства”, посочи Кирилов.

„Разчитаме комисията да извърши проверка относно достоверността на тези обстоятелства. Комисията е длъжна да извърши проверка. В случай, че се установят тези обстоятелства, би следвало да се констатира и кое е виновното лице – дали е възложителят, дали е изпълнителят или и двете лица заедно. Подчертаваме, че с оглед резултатите от тази проверка, имаме възможността да сезираме с конкретно събрани доказателства и съда”, заяви Кирилов.

През 2009 г. имаше сигнали за това, че на граждани се звъни по телефоните с цел агитация, каза още депутатът от ГЕРБ.