Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес, 15 септември 2009 г. по покана на кмета на Община Сливен г-н Йордан Лечков в града присъства Министърът на културата г-н Вежди Рашидов

15 септември 2009 18:55,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1655
Министър Рашидов и областният управител М.Кавръков-момент от работната среща

Днес, 15 септември 2009 г. по покана на кмета на Община Сливен г-н Йордан Лечков в града присъства министърът на културата г-н Вежди Рашидов.

В 9.00 ч. министърът на културата осъществи среща с културните дейци в гр. Сливен. Срещата се проведе в Клуба на културните дейци.

На срещата присъстваха Десислава Танева – народен представител от 21 МИР- Сливен и шеф на парламентарната комисия по земеделие, Диян Червенкондев – народен представител от 21 МИР – Сливен, областният управител Марин Кавръков, заместник областният управител Пейчо Пейчев, кметът на Община Нова Загора – Николай Грозев, зам. кметът на община Нова Загора – Галя Захариева, зам.кметът на културата и образованието и социалните дейности в община Сливен – Радост Костова, началникът на отдел „Култура” в община Сливен – Дора Ескидарова, Директорът на ДТ „Стефан Киров” – Николай Недялков, Директорът на Кукления театър – Ефимия Павлова, директорът на Регионалния исторически музей – Георги Кюпчуков, директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Росица Петрова, директорът на Симфоничния оркестър Даниела Дякова, Диригентът на Симфоничния оркестър маестро Димитър Караминков, директорът на Художествената галерия – Даниела Ненчева, символичният домакин, председателят на Клуба на дейците на културата – Желяз Кондев.

Бяха разисквани въпросите за бъдещето на културата и културните институции в България. Г-н Вежди Рашидов запозна присъстващите с концепцията за развитието на културно- историческото наследство като подчерта, че ако досега са се хвърляли средства „на всички по малко и по равно”, това няма да продължава, а усилията ще бъдат насочени към важни културно- исторически обекти така, че те да могат да бъдат завършени в продължение на година-две и да останат за поколенията, а след това да се работи по останалите обекти.

Беше разискан въпроса с Драматичния театър „Ст.Киров”, където има консенсус той да бъде предоставен на община Сливен, като държавата няма да абдикира от театъра, а ще продължи субсидията, размерът на която ще се договаря в допълнителни разговори.

Беше изразена подкрепа от г-н Вежди Рашидов за проекта относно възстановяване на древния град Туида и крепостта в местността „Хисарлъка”. Представители от община Нова Загора поставиха въпроса за реализиране на проекта на археологическия паметник „Караново”. Срещата премина във ведра и дружеска обстановка.

В 11,30 министър Вежди Рашидов присъства на тържественото откриване на учебната година в художествена гимназия „Димитър Добрович”- Сливен и откриването на новата реконструирана и обзаведена сграда на училището.

На срещата присъстваха кметът на община Сливен Йордан Лечков, областният управител Марин Кавръков, народният представител Десислава Танева, заместник-кметът Радост Костова, директорът на училището Тодор Терзиев, други официални лица, учители и гости на събитието.

Лентата беше прерязана от кмета на общината Йордан Лечков, министъра на културата Вежди Рашидов и директора на гимназията Тодор Терзиев.

Министърът на културата беше впечатлен от усилията на общината и училището за възстановяване на сградата, която е архитектурен паметник и от съвременното и модерно оборудване на училището. Г-н Вежди Рашидов пожела на училището да пазят построеното и да се реализират като бъдещи таланти и да прославят България със своето изкуство.

Министър Рашидов посети Регионалния исторически музей където беше запознат с експозицията лично от директорът на музея Георги Кюпчуков. Той беше впечатлен от богата колекция и модерното оборудване закупено от община Сливен за опазване на ценните археологически и исторически находки.

След Историческия музей министър Вежди Рашидов посети Галерията за чуждестранно изкуство където беше запознат с уникалната колекция дарена от проф.Богомил Райнов. Направи му впечатление обхвата и многото тематично представени, дарени от проф.Богомил Райнов, графики и литографии от Западна Европа. Пожела на галерията да направи много сериозна рекламна дейност, така че те да станат достъпни и популярни не само за гражданите на Сливен, но и за всички чуждестранни туристи, които посещават България и Сливен.

След срещата кмета на града Йордан Лечков даде обяд, на който присъстваха областния управител Марин Кавръков, Радост Костова и министър Вежди Рашидов.

Снимки

Откриване на новата учебна година в Националната художествена гимназия