Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведено съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

12 декември 2013 15:47,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 807
Снимка

На 12.12.2013 г. областният управител Корнелий Желязков участва в съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район /РСР на ЮИР/. То се проведе в Бургас под председателството на Павел Маринов - областен управител на област Бургас. Участие взеха представители на министерства, на Управляващите органи на оперативните програми, областни управители и кметове на общини в ЮИР, представители на синдикални и браншови организации, НПО и академичните среди на територията на района.

На срещата бяха представени обобщените предложения от членовете на РСР на 6-те района от ниво 2 относно промените в Закона за регионалното развитие и Правилника за неговото приложение. Информацията от експертните становища, коментари, оценки и мнения на членовете на РСР бе необходима за очертаване стратегическата рамка за извършване на необходимите промени, осигуряващи постигане на по-добра приложимост на законодателството и оптимизиране на ефектите и въздействието му върху развитието на регионите.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на Структурните и Кохезионния фонд в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти.

Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР е 843 бр. Най-много проекти има област Бургас - 301 бр., следван от област Стара Загора - 255 бр., област Ямбол - 148 бр. и област Сливен - 121 бр. Стойността на сключените договори в ЮИР към 18.11.2013 г. е 2 611 602 226 лв. С най-висок относителен дял (38,4%) от усвоените средства се отличава ОП „Транспорт“ с 1 003 131 979 лв., следвана от ОП „Околна среда“ - 884 036 026 лв. и ОП „Регионално развитие“ - 459 084 994 лв. Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по оперативните програми на територията на ЮИР е база за постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

Участниците в заседанието бяха запознати с възможностите за финансиране, които фонд ФЛАГ предоставя на органите на местно самоуправление. Мисията на Фонда е да подкрепи усилията на българските общини и общински дружества в процеса на подготовката и успешното изпълнение на проекти по оперативните програми/Програма за развитие на селските райони, които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности. За периода януари 2009 г. - ноември 2013 г. ФЛАГ е предоставил кредити на 187 български общини, одобрени са 618 кредита за над 591 млн.лв.

От Министерство на икономиката и енергетиката представиха проекта на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020г. Стратегията набелязва приоритетите на правителството за стимулиране на иновациите с цел ускоряване на прехода на България към икономика на знанието. Фокусът на иновационната политика на страната ни следва да бъде насочен върху повишаване на разходите за научни изследвания и създаване на качествен научен потенциал, обслужващ националната икономика и работещ за осигуряването на високо качество на живот на гражданите.