Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отчет за осъществените международни контакти през 2013 г. направи областният управител

18 декември 2013 16:55,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 901
Снимка 1

На 18.12.2013 г. областният управител Корнелий Желязков даде пресконференция. На нея той направи отчет за осъществените международни контакти през 2013 г. от встъпването му в длъжност.

В началото на месец юли 2013 г. областният управител прие Нина Топалова – заместник-председател на Световния парламент на българите по света. Тя беше тук по покана на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора, учреден в Сливен. Целта на визитата беше да се обсъдят и реализират съвместни инициатива не само в сферата на културно-историческото наследство, образованието и туризма, но и действия за активиране на бизнес отношенията с Молдова и Украйна. Предмет на разговора при областния управител бяха възможностите за обособяването на Сливен като център на бесарабско-таврийските българи. От своя страна областният управител Корнелий Желязков заяви, че Общественият съвет може да разчита на пълната му подкрепа.

Гости на областния управител бяха преподаватели от Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“. Градът се намира в Запорожка област, в район, населен с таврийски българи. Затова повечето от гостите са потомци на българи от сливенския край.

През месец октомври г-н Желязков беше сред официалните гости на честванията за празника „Гроздобер” в гр. Твардица, район Тараклия, Република Молдова. В рамките на визитата в Молдова областният управител посети и Тараклийския държавен университет, носещ името на българския духовник Григорий Цамблак. Той се срещна с ректора на университета д-р Мария Паслар. Двамата разговаряха относно възможността местни студенти да участват в магистърски програми на български университети, вкл. Инженерно-педагогическия факултет в Сливен.

В отговор на това посещение в началото на декември бизнесмени от гр. Твардица, Република Молдова, посетиха Сливен. Групата беше водена от Николай Луцик – собственик на предприятия в безмитна зона в близост до молдовския град Твардица. На срещата при областния управител той запозна присъстващите с възможностите, които дава безмитната зона. Чрез нея се осъществява безмитен износ за всички страни от бившия СССР, влизащи в митнически съюз – Русия, Украйна, Беларус, Молдова. По време на последвалата дискусия бяха набелязани по-конкретни стъпки за възползване от възможностите, които дава молдовското законодателство в сферата на безмитната търговия.

През месец ноември областният управител Корнелий Желязков прие Генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол. Двете страни обсъдиха възможностите за подобряване равнището на добросъседските отношения между нашата държава и Република Турция и по-специално задълбочаването на икономическите, търговски и туристически връзки. Г-н Акйол Той постави въпроса за дългата процедура по издаване на визи. Генералният консул се обърна с молба към г-н Желязков при срещите си на високо равнище да лансира идеята за облекчаване на тази процедура. Това е особено важно за турските бизнесмени и туристи, които губят много време при получаване на визи. От своя страна областният управител пое ангажимента да се търсят възможности процесът да бъде административно ускорен, защото е недопустимо да има административни пречки. Повдигнат беше въпросът за реконструиране на контролно-пропускателния пункт от турска страна при Малко Търново. Това ще стане до есента на следващата година. Областният управител отправи покана към валията на Текирдаг да го посети.

На визита при областния управител беше и Н. Пр. Микола Балтажи – извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. Г-н Балтажи изрази надежда, че посещението му ще съдейства за активизирането на отношенията между област Сливен и областите в Украйна. Така възникна идеята да се работи за подписването на спогодба за сътрудничество на областно ниво между Сливен и област в Украйна. Г-н Желязков е отворен за тази идея и ще търси най-добрите варианти това да се случи. Не трябва да се чака само държавата да поема инициативата, а и регионите трябва да проявят повече активност. Областният управител представи конкретните стопански възможности във всички общини на област Сливен – в сферата на машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското-стопанство, балнеолечебното и курортно дело, туризма, възстановеното производство на праскови и др.

По отношение на договора за асоцииране на Украйна в ЕС, г-н Балтаджи подчерта, че Украйна е много тясно обвързана по отношение на стратегическите отрасли с Руската федерация. От друга страна ЕС не е предложила програма за компенсации на разходите на Украйна, свързани с асоциирането й в ЕС.

В рамките на международните си контакти Корнелий Желязков се срещна с посланика на Република Корея в България – Н. пр. Шин Менгхо, посланика на Пакистан в България Мухаммад Джамшаид Ифтихар и почетния консул на Кралство Йордания в България д-р Хасан Бармауи

Корейските интереси са в сферата на енергията от ВЕИ, както и екологичното селско стопанство – отглеждане на пилета, кокошки, зеленчуци и плодове.

Пакистанците проявяват интерес към летището край Сливен, в което виждат пункт, през който да насочат стопанския си стокообмен, както със страни-членки на ЕС, така и извън съюза. Специален интерес е проявен към проблемите на страната ни при посрещането, настаняването и проучването на сирийските бежанци.

Йорданският консул се е интересувал от производството на ядки и опитът ни при изграждане на ВЕИ-централи. Повдигнат е бил и въпросът за побратимяване на областно ниво.

Общото между изброените контакти, е че са осъществени с представители на страни, които не са членки на ЕС. Според тях област Сливен е подходящ регион заради географското му положение, добре развитата инфраструктура, традициите в промишлеността и възраждащото се селско стопанство. Оттук виждат възможности за реализиране на икономически връзки не само с България, но и с ЕС. Според г-н Желязков трябва да се възползваме от тази добра ситуация.

Проведена е среща с Дмитрий Шиланков – завеждащ отдел „Култура“ в Руския културно-информационен център /РКИЦ/. Той е проявил силен интерес към културния живот в Сливен и е изразил желание сливенски творци да гостуват в РКИЦ. Областният управител има идеята през 2014 г. да се организират Дни на Сливенската култура в РКИЦ, в които да участват художници и представители на сценичното изкуство.

Снимки

Снимка 2