Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Трайна тенденция за намаляване на ПТП в област Сливен беше отчетена пред Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

19 декември 2013 15:30,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 879
Снимка 1

На 19.12.2013 г. под председателството на заместник областния управител Огнян Арабаджиев се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата /ОКБДП/.

В рамките на заседанието беше приет отчет по изпълнението на мероприятията от Плана за действие за изпълнение на Областната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Сливен за периода 2012-2013 г. Членовете на комисията гласуваха и План за действие за 2014 г.

Главен инспектор Николай Колев – началник сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР, направи анализ на състоянието на безопасността на движението по пътищата на област Сливен от началото на годината.

За периода 01.01.2013 г. – 19.12.2013 г. на територията на област Сливен са станали 963 пътнотранспортни произшествия /ПТП/, с 23 загинали и 219 ранени. От пускането на АМ „Тракия“, в участъка й на територията областта, са станали 87 ПТП, с един загинал и 26 ранени. По отношение на останалите класове пътна мрежа няма особено изменение спрямо предходни години. По второкласната пътна мрежа, която е най-голяма, са станали 88 ПТП със 7 жертви. Голям е броят на ПТП и по общинската пътна мрежа – 40 ПТП.

Анализът показва още, че месец август е бил най-тежък – 106 ПТП, със 6 убити и 27 ранени, което се обяснява със засиления трафик към морето. Следва да се отбележи още, че най-много катастрофи стават в петък – 166 с 9 убити.

Най-много са произшествията в областния град Сливен. Най-голям брой ПТП са станали при ясно време – 656 със 17 убити, а значително по-малко при дъжд и мъгла. Най-много са загиналите и ранените на прав път. При причините за ПТП водеща е „нарушение на водач“ – 894. Има и един смъртен случай след употреба на алкохол. Според гл. инсп. Колев намаляването на шофьорите, употребили алкохол, се дължи на новата организация, при която се извършва непрекъснат контрол за алкохол на водачите. Голям проблем при организацията на движение той вижда в липсата на места за паркиране. По думите му за решаването му е необходимо движението да се организира еднопосочно с места за паркиране.

Най-честите причинители на катастрофи са младите, неопитни шофьори, както и най-възрастните. Според Тодор Чанев – председател на СБА-Сливен, младите шофьори са недостатъчно квалифицирани и затова подкрепя идеята те да шофират с придружител.

Марин Дамянов от ДАИ–Сливен смята, че в курсовете за шофьори трябва да има заложени часове за шофиране на магистрала. Там скоростта е висока, времето за реакция е малко, а младите шофьори са неопитни.

Андон Дюлгеров – главен експерт в отдел „Проекти, програми и икономическо развитие” в община Сливен, обърна внимание, че пътят между Сливен и Твърдица е реконструиран. От 1,5 г. оттам минават огромни камиони-гондоли на сливенска строителна фирма, които рушат пътя и особено 4-те жп прелеза.

По отношение на зимната поддръжка, гл. инсп. Колев съобщи, че са извършени проверки, фирмите са в готовност, а техниката е в добро състояние.

На членовете на ОКБДП беше представен проектът „Застъпници за пътна безопасност”, по който в областта действат три екипа застъпници. В тях участват ученици, събрани от идеята за активна гражданска позиция и принос за безопасно придвижване по улиците на населените места. Екипите са наблюдавали три критични кръстовища – това при моста на кв. „Ново село“ в Сливен, кръстовището до ОУ „Св. Климент Охридски” в с. Блатец и кръстовището до СОУ „Г. С. Раковски“ в Котел. Те са направили заключения какво може да се подобри с оглед по-безопасното движение на шофьори и пешеходци. Комисията прие решение да препоръча на кметовете на община Сливен и община Котел да предприемат необходимите действия за изпълнението им.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5