Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в ритуала по повод 136 години от Освобождението на Сливен

17 януари 2014 15:14,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 816
Снимка 1

На 17.01.2014 г. се навършват 136 години от Освобождението на Сливен от османско иго. По този повод ритуал-поклонение се проведе на площад „17 януари” в кв. „Клуцохор”. На това място на 5/17 януари 1878 г. Добри Чинтулов, макар и полусляп и болен, посреща първите руски войни и произнася пламенната си реч.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужиха Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и свещенослужители от Сливен. Областният управител Корнелий Желязков поднесе венец пред паметната плоча на площада. Венци и цветя на признателност в памет на героите, отдали живота си за свободата, поднесоха още кметът на община Сливен Кольо Милев, ръководители на обществени и родолюбиви организации и граждани. По традиция честването се организира от община Сливен, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сливенска митрополия, общинския клуб „Русофили” и Центъра за подготовка на специалисти.

По-късно г-н Желязков присъства на откриването на фотоизложбата „Бесарабските и таврийските българи - хроника на XX век”, подредена в зала „Май”. Експозицията беше открита със специалното участие на гости от Украйна и Молдова, като се показва за първи път в България. Тя представя живота на българите в областите Бесарабия и Таврия. Снимките отразяват раждания, кръщенета, сватби, погребения, има много родови снимки. Заснети са изпращания на войници, има снимки на опълченци, ученически, в работна обстановка, от домовете, а последните фотоси са от 60-те години на миналия век. Организатори са Общественият съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора - Сливен, община Сливен, Българският младежки клуб „Актив” – Одеса /Украйна/, с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, Центъра по българистика към Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ и Мелитополското дружество за българска култура „Балкани“. Жителите и гостите на града могат да посетят изложбата до края на месеца.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7