Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съгласуван е държавният план-прием в професионалните училища за учебната 2014/2015 г.

28 януари 2014 16:46,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1023
Снимка 1

На 28.01.2014 г. Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен съгласува държавния план-прием за учебната 2014/2015 г. по професии и специалности в професионални гимназии, професионални училища и в паралелки за придобиване на професионална квалификация в общообразователни и специални училища на територията на област Сливен. Заседанието беше председателствано от заместник областния управител Неджми Ахмед.

Ежегодно до 01.02.2014 г. началникът на Регионалния инспекторат по образованието предлага на министъра на образованието и науката да утвърди държавния план-прием по професии и специалности за следващата учебна година. Преди това планът се съгласува от ПКЗ и регионалните структури на работодателите.

Весела Паскалева – старши експерт по професионално образование в РИО-Сливен, представи на членовете на комисията предложенията за държавен план-прием.

Предложеният план-прием е за 59 паралелки за придобиване на професионална квалификация (с 12 повече от миналата учебна година), разпределени по област на образование, както следва:

-Информатика – 1;

-Изкуства – 1;

-Архитектура и строителство – 3;

-Селско, горско и рибно стопанство – 5;

-Стопанско управление и администрация – 5;

-Производство и преработка – 12;

-Услуги за личността – 13;

-Техника – 19.

План-приемът след 7-ми клас предвижда 36 паралелки за около 930 ученици, а след основно образование - 33 паралелки за 860 ученици.

За първи път се предлага обучение по професия „Техник-озеленител“ в Сливенска професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“.

План-приемът е разработен така, че да няма прием по едни и същи професии и специалности в две или повече училища в една и съща община. В допълнение, въпреки трудната реализация на прием във вечерна и задочна форма на обучение, и през учебната 2014/2015 г. се заявяват паралелки във вечерна и задочна форма за придобиване на степен на професионална квалификация и степен на образование.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5