Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представен беше напредъкът по проекта за модернизация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

03 февруари 2014 15:49,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1026
Снимка 1

На 03.02.2014 г. областният управител Корнелий Желязков участва в пресконференция, на която беше представен напредъкът по проект BG161PO001/1.1-08/2010/011 „Осигуряване на ефективна здравна инфраструктура и модернизация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД.

Присъстваха заместник-министърът на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов, народните представители Десислава Танева и Деян Дечев, кметът на община Сливен Кольо Милев, изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Васислав Петров, ръководители на институции в сферата на здравеопазването, лекари и медицински работници.

В словото си при откриването проф. Славов посочи, че проектът на сливенската болница е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв. и с конкретен бенефициент МЗ. Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, като общата му стойност е 6 277 461,10 лв., от които – безвъзмездна финансова помощ от ЕФРР: 6 245 563,73 лв. и собствен принос: 31 898,37 лв. Заместник-министърът изтъкна, че с постигнатото досега е подобрено качеството на медицинското обслужване на населението на областите Сливен и Ямбол – над 394 хил. души, както и на пациентите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД, включително хора с увреждания и представители на малцинствени групи. Със новозакупената медицинска апаратура само през м. декември 2013 г. са диагностицирани 764 пациенти. Проф. Славов каза още, че техническото обновяване е в духа на патрона на болничното заведение д-р Селимински. Той вярва, че настоящото ръководство и медицински персонал ще продължат не само да лекуват високоефективно пациентите си, но и да работят за ранната диагностика и превенция на заболяванията.

Областният управител Желязков каза, че е голямо вниманието на централната власт към здравеопазването в област Сливен – особено в област с толкова много здравни заведения на глава от населението. „Сливенската държавна болница е водеща сред лечебните заведения и тя винаги е задавала стандартите при здравеопазването в региона“, каза той и пожела успехите да се множат в името на доброто здраве на хората от областта.

От своя страна д-р Петров подчерта, че специалистите в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД непрекъснато се стремят да подобряват диагностичната дейност на болницата. Той благодари на Министерство на здравеопазването, строителите, доставчиците, лекарите и медицинските сестри. Надява се, че проектите на МБАЛ ще намерят място в програмите през следващия програмен период.

Кметът Милев изтъкна, че МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД е една от четирите болници, които се справят най-добре с усвояването на европейските средства. „Да продължаваме да се отнасяме все така сериозно към това, което ни предоставя държавата за доброто на гражданите ни“, каза той.

Към момента по проекта са извършени ремонт и реконструкция на Рентгеновото отделение на болницата, с цел обособяване на помещения за ядрено-магнитен резонанс, компютърен томограф и дигитален рентген, както и осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания чрез ремонтни дейности по асансьорните уредби и изграждане на нов асансьор.

Въведени са мерки за енергийна ефективност на сградата на лечебното заведение. Издадено е разрешение за ползване № СТ-05-1744/04.10.13 г. за асансьорна уредба и извършените строително-монтажни работи. В резултат се очаква общата икономия на енергия да е 2 279 333 kWh/годишно и намалени емисии на въглероден диоксид – 780 тона/годишно.

За повишаване качеството на медицинското обслужване в лечебното заведение е доставена следната апаратура: дигитална ехографска система, дигитален скопичен-графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI - equipment), дигитален мамограф, система за архивиране и разпространение на образи (PACS), ендоскопска апаратура/видеоколоноскопи, видеогастроскопи/.

Дейностите по проекта, които остава да се изпълнят са закупуване, доставяне и монтаж на лабораторната система и лабораторно-информационна система.

След презентацията гостите разгледаха ремонтираните помещения и новата апаратура.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6