Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Четири проекта на общини от област Сливен са одобрени за финансиране по Публичната инвестиционна програма

05 февруари 2014 15:21,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1047
Снимка

Два проекта на община Сливен и по един на общините Котел и Твърдица са одобрени за финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” /ПИП/. Одобрени за финансиране са и двата разработени от областна администрация Сливен проекта: мерки за енергийна ефективност на Медицинския колеж – чрез Медицински университет – Варна, както и за рехабилитация на път чрез Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектите са:

1. Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа с. Тича – проект на община Котел - 1 500 000 лв.;

2. Подобряване на културната инфраструктура в община Сливен чрез основен ремонт и реконструкция на зала "Сливен" - проект на община Cливен - 1 450 000 лв;

3. Благоустрояване на пешеходни площи, терени за обществено обслужване, площи за движение в паркоустроените зони и зони със социален и публичен характер, площадни пространства в гр. Сливен и населените места в общината - проект на община Cливен - 1 200 000 лв.;

4. Реконструкция местен път Т-1, м. Циганска поляна - х. Чумерна - проект на община Tвърдица - 600 000 лв.

5. Реализиране на мерки по енергийна ефективност на сграда държавна собственост (медицински колеж) в УПИ І кв. 69 по плана на ЦГЧ, гр. Сливен – 500 000 лв.

6. Рехабилитация на път ІІІ-5305 /път І-7, обход на гр. Ямбол - с. Веселиново - с. Завой - с. Жельо воевода - път І- 6, с. Калояново /в участъка от км 15+000 до км 20+000 - 1 630 000 лв.

След заседанието на Министерски съвет днес стана ясно, че 392 проекта на общините и 13 на министерства ще бъдат финансирани по ПИП. Разпределени са 499 345 000 лв. за проекти на местните власти и на министерствата за благоустройство на общините. С постановлението си правителството гарантира прозрачното разходване на средствата по инвестиционната програма, които са насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. По думите на министър Чобанов, постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините.

Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения – 62 млн. лв., и за други сектори – 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.

Одобрените за финансиране програми на министерствата са практически насочени към проекти на отделни населени места. За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците. За МРР – с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини. За МЗ – ще се финансират две програми за Спешна помощ и 12 млн. лв. е финансовият ресурс за програмата за изграждане на Националната здравно-информационна система. За МОН са насочени ресурси от програмата за изграждане на инфраструктура на четири университета и един колеж.

Междуведомственият съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проекти и програмни предложения разгледа над 1100 проектни предложения на общините, от които са удовлетворени 392. Допълнително, по реда на ПМС №4/2014 в Министерството на финансите постъпиха 16 апликационни форми от министерства, от които са удовлетворени 13. Програмите на централната администрация са в синхрон с одобрените общински проекти за постигане на осезаемо за хората развитие.

С постановлението се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата на проекта, а последващите плащания да се извършат на база на представени разходооправдателни документи от бенефициентите. Предвидена е възможност за прекратяване на финансирането на даден проект, както и за пренасочване на икономията от средства, постигната при обществените поръчки, към други проекти/програми, които ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.

На пресконференцията днес областния управител Корнелий Желязков посочи, че проектите, които са били подадени, многократно надвишават заложените в ПИП средства и затова не могат да бъдат удовлетворени всички. Все пак това е първа крачка на държавата към равнопоставеност на всички български общини, както и към стартиране на обновяването на социалната и техническа инфраструктура не само на най-големите градове на страната. Наблюдава се и стремеж на правителството максимално бързо да преминат процедурите и още тази година да бъдат постигнати реални резултати.