Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

264 души са консултирани в регионалния офис на КЗД – Сливен през миналата година

07 февруари 2014 15:38,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 957
Снимка 2

„Въпреки действащия у нас Закон за защита от дискриминация, забраняващ всяка пряка или непряка дискриминация, неравното третиране остава сред най-сериозните нарушения на правата на човека”, отбеляза Мариана Жекова - регионален представител на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ на днешната си среща с областния управител на Сливен Корнелий Желязков. Целта на срещата бе г-н Желязков да се запознае по-обстойно с работата на комисията, провеждаща държавната политика в областта на равните възможности и равното третиране на гражданите на територията на Република България.

В регионалния офис на КЗД в Сливен и в изнесените приемни по общини и кметства от областта през миналата година са консултирани общо 264 граждани или представители на НПО. Най-много са сигналите за неравно третиране по признаците „лично или обществено положение”, „увреждане”, „възраст” и „етническа принадлежност”. То включва на първо място дискриминация в сферата на трудовата заетост – промяна на конкурсни условия при назначаване на работа, тормоз, неосигуряване на условия на труд на хора с увреждания, неправомерно освобождаване от работа, неравно третиране при определяне на трудови възнаграждения.

Продължават случаите на неравно третиране и в редица други сфери на обществен живот. Значителен е през годината броят на потърпевшите във връзка с недостъпна архитектурна среда в обществени сгради, както и на пригоден за инвалиди и детски колички градски транспорт. Продължават и сигналите за неоснователно намаляване процента на работоспособност от ТЕЛК, ограничаване на достъпа на роми до заведения и търговски обекти, грубо административно обслужване, неравно третиране от страна на здравната каса, грубо отношение или отказ за оказване на здравни услуги, тормоз в училище, откази за записване в детска градина или ясла, тормоз от страна на фирми за събиране на кредитни задължения и др. Г-жа Жекова разказа за интересни случаи от практиката на КЗД, по които е потърсена консултация.

Въпреки че броят на подадените през годината жалби е почти двойно по-голям от предходната година, това не означава, че случаите на неравно третиране са се увеличи двойно. По-скоро това е показател за по-добрата обществена осведоменост относно възможностите за защита от различните форми на дискриминация.

Във връзка с превенцията г-жа Жекова сподели, че е участвала през годината в 57 срещи с представители на държавни учреждения и ведомства, НПО, здравни, културни и образователни институции, частни фирми и др., на които са представени възможностите за защита при нарушено право на равно третиране. Особено важен фактор за формиране на морални ценности, за възпитание на качества като търпимост, толерантност, уважение и зачитане личността на другия, готовност за оказване на помощ и съдействие в подходящи моменти, недопускане на каквато и да било форма на дискриминация, са училищата. Затова и в тях регионалният представител на КЗД продължава работата по превенция на недискриминация. В тази връзка през 2013 г. е представен в редица училища обучителният пакет „Уроци по толерантност”, разработен от КЗД съвместно с Института по правата на човека – Дания, който дава знания за предразсъдъците и последствията от дискриминацията, за уменията за ползотворно взаимодействие с многообразието.

„През изминалите близо 5 години, откакто е открит офисът в Сливен, е постигнат голям напредък по отношение осведомеността на хората за правото им на равно третиране. Но ни предстои още много работа в тази насока, за да се гарантира, че равенството няма да остане само на думи, а ще се превърне в реалност”, сподели накрая г-жа Жекова.