Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Подобряването на социалните услуги беше обсъдено при посещение на френска делегация в област Сливен

12 февруари 2014 17:05,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 931
Снимка 1

На 12.02.2014 г. областният управител Корнелий Желязков прие делегация, водена от Гийом Робер – съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България. Той беше придружаван от Мариама Диало – аташе на Министерство на външните работи на Франция по правата на децата за Румъния, България и Молдова, Вероник Норт-Минка - аташе по въпросите на институционалното и техническо сътрудничество във Френското посолство, Мария Брестничка – координатор от Национална мрежа за децата и Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ. В срещата участваха и експерти от областна администрация Сливен.

Г-н Робер каза, че са в Сливен по два повода: посещения на Социално-педагогическия интернат в с. Драгоданово и на мисията на „Лекари на света“ в Сливен. Той сподели, че все повече френското посолство взема участие в проекти по проблемите на защита правата на децата, по-конкретно – на младежкото правосъдие.

Г-жа Диало представи дейността си като регионален представител по правата на децата. Миналата година тя е посетила кв. „Надежда“ в Сливен и е имала среща с кмета на общината. Дейността й е насочена към оказване на подкрепа при реализиране на проекти за детско и майчино здраве, обучение на родители, младежко правосъдие. От особен интерес е реформата по деинституционализация, която се извършва в България, но е особено актуална и в Румъния и Молдова. Целта на обиколките й из страната е да се запознае с видовете социални услуги, които се предлагат в България и какво от френския опит може да бъде приложено тук. По думите на г-жа Диало темата за младежкото правосъдие е от особен интерес, защото и във Франция се натъкват на проблеми с български деца, които попадат в полезрението на органите на реда. Целта е френските власти да намерят правилния подход към тях. Френската гостенка разказа, че преди време със съдействието на УНИЦЕФ, Робер Бадентер – бивш министър на правосъдието на Франция, е посетил центрове за задържане на малолетни, срещнал се е с тогавашния си български колега Маргарита Попова и с представители на съдебната администрация и НПО. В резултат са направени препоръки в сферата на правосъдието за деца, които са залегнали в т.нар. Пътна карта за изпълнение на държавната политика в областта на правосъдието за детето.

От своя страна областният каза, че е удовлетворен от интереса на френската страна към проблемите в България и област Сливен в сферите на младежкото правосъдие и на интеграцията на уязвимите групи. За съжаление проблемите са значими и изискват тясно сътрудничество между държавата, общините и международни организации като УНИЦЕФ. „Затова и срещи като тази са много полезни за непосредствена обмяна на опит и търсене на решения. Отворени сме за мнения и препоръки“, каза г-н Желязков.

Гостите проявиха особен интерес към механизма на сътрудничество на областния управител с общините и гражданския сектор. Г-н Желязков представи правомощията на областния управител с акцент върху сферата на социалните услуги и здравеопазването, както и начините за финансиране на двата сектора. Представени бяха Областната стратегия за развитие на област Сливен, с фокус върху социалната политика, Областната стратегия за развитие на социалните услуги и новоучредения Областен съвет на децата. В заключение г-н Желязков каза, че като областен управител винаги ще съдейства за осъществяване на инициативите, насочени към подобряване на социалното положение на хората от областта.

Снимки

Снимка 2Снимка 3