Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Действията на ОД на МВР – Сливен срещу битовата престъпност бяха представени на областния управител

17 февруари 2014 16:26,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1110
Снимка

На 17.02.2014 г. гл. инсп. Добромир Добрев - началник отдел „Охранителна полиция“ при Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Сливен, и гл. инсп. Иван Иванов от същия отдел представиха пред областния управител Корнелий Желязков предприетите мерки за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места в областта. Действията са предприети във връзка с указания на главния секретар на МВР.

По думите на гл. инсп. Добрев област Сливен не е след рисковите, но все пак се наблюдава тенденция на увеличение на битовите престъпления. Изготвен е План за действие на ОД на МВР – Сливен, който включва конкретните мерки по общини за решаване на проблема. През настоящата втора седмица от специализираната полицейска акция засилено ще бъде присъствието на специализираните полицейски сили (т.нар. жандармерия) основно в общините Котел и Твърдица. През миналата седмица са били осъществени дейности в населените места с концентрация на ромско население на територията на участък „Полиция“ – Запад в община Сливен и в новозагорските села Асеновец, Караново, Стоил войвода, Кортен и Езеро. Работи се съвместно с КАТ – Сливен и с частните охранителни фирми. Положителните резултати не закъсняват: разкрити са извършители на кражби на черни и цветни метали. Осъществява се и денонощно наблюдение на пунктовете за изкупуване на метали. Такъв незаконен пункт е разкрит в с. Крушаре. Не по-малко важен резултат е и удовлетвореността на жителите на населените места от действията на полицията.

Гл. инсп. Добрев информира още, че е изготвена електронна интерактивна карта на престъпността, която се предоставя на органите на местната власт. Картата дава ясни данни къде и в кои часови диапазони се извършват различен вид престъпления.

Провежданата специализирана акция срещу битовата престъпност не е ограничена с крайна дата. За всяко населено място ще има различен график на дежурство, като в случай на необходимост присъствието ще е денонощно.

Гл. инсп. Добрев потърси съдействие от областния управител във връзка с изпълнение на параграф 4 от Преходните и Заключителни разпоредби на Постановление №255/1996 г. на Министерски съвет. Според него областните управители и органите на местното самоуправление и местната администрация съгласувано с МВР и неговите териториални служби следва да осигурят приемни помещения на районните полицейски инспектори и необходимите материално-технически и финансови средства за тяхното функциониране. В половината от населените места в областта има такива изнесени приемни, но е необходимо осигуряването на средства за обособяването им и в другите населени места.

Г-н Желязков пое ангажимент да съдейства за осигуряването на помещения в населените места, в които е най-належащо.