Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представен проект на Оперативна програма „ Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020

20 февруари 2014 15:04,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 895
снимка

На 20 февруари в зала „Георги Данчев“ в Областна администрация Сливен се проведе информационната среща за представяне на проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Събитието бе организирано съвместно с Областния информационен център – Сливен. Участваха представители на общините в областта, Регионалния инспекторат по образование - Сливен, директори на училища, представители на Инженерно-педагогически факултет и Колеж Сливен към Технически университет София.

При откриването на информационната среща господин Корнелий Желязков подчерта, че „Наука и образование за интелигентен растеж“ е нова за България оперативна програма. Чрез нея за първи път така категорично, а не само на думи, науката и образованието са поставени като приоритет в развитието на страната.

Г-н Асен Петров, държавен експерт в Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ на Министерството на образованието и науката представи проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Г-н Петров подчерта, че програмата няма претенции да разреши всички натрупали се през годините проблеми в науката и образованието. Нейните приоритетни оси са ориентирани към инвестиции в тези направления, в които може бързо да се постигне интелигентен растеж.

Предвижда се програмата да има три приоритетни оси:

Приоритетна ос 1: Научни изследвания и технологично развитие;

Приоритетна ос 2: Образование и учене през целия живот;

Приоритетна ос 3: Образователна среда за активно социално приобщаване.

Първата приоритетна ос ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, като голяма част от инвестициите ще бъдат за създаване и развитие на научна и иновационна инфраструктура, включително за ремонт на сгради и закупуване на модерно научно оборудване. Бенефициенти ще бъдат МОН, научни организации, висши училища и др.

Другите две приоритетни оси ще се финансират от Европейския социален фонд. Дейностите, в които ще се инвестира до голяма степен продължават или надграждат тези, които се изпълняваха по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в предишния програмен период. Бенефициенти ще бъдат МОН, детски градини, училища, общини, читалища, НПО и др.

Представянето на проекта на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 предизвика голям интерес у присъстващите и оживена дискусия.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка