Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приемат се проектни предложения по Програмата за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ

28 февруари 2014 14:31,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 894
Снимка

На 27.02.2014 г. Неджми Ахмед – заместник областен управител, и Гергана Джамбазова – директор на „Специализирана администрация“, участваха в информационна среща в Бургас. Там беше представена програмата за хуманитарна помощ на Отдела за военно сътрудничество към американската мисия. Презентация направи подполк. Анди Роу - офицер за двустранно сътрудничество към Посолството на САЩ в България.

Програмата се изпълнява в България от 1996 г. като от 2010 г. насам американското правителство е вложило над 2 млн. долара в 33 проекта из цялата страна. Финансирането се осигурява от Европейското командване на оръжейните сили на САЩ, което идва от Агенцията за подпомагане на населението при случаи на бедствия и аварии.

В начало, поради характера на програмата и нейните ограничения, фокусът е бил върху изпълнението на проекти, които са покрай съвместни съоръжения и военни бази. През 2010-2011 г. програмата е била разширена. Подполк. Роу съобщи, че в момента има осем други финансирани проекта.

Първият тип проекти са т.нар. самостоятелни проекти. Те включват основен ремонт или строителство на различни сгради като клиники, детски градини, училища. Другите са самостоятелните хуманитарни проекти, чиято стойност възлиза на около 10 хил. до 450 хил. долара. Те касаят подготовка при бедствия и кризи.

За България с по-голяма вероятност за одобрение и финансиране са проекти на стойност от 25 до 250 хиляди долара. Те са в приоритетните области на програмата за България: подобряване живота на деца и младежи в неравностойно положение, образование и управление при кризи.

„На този етап приемаме проекти за финансовата 2015 г. като нашата цел е да подадем за одобрение и финансиране 10 проекта за страната. Това е много бавен процес - за съжаление и в американското правителство съществува една голяма доза бюрокрация. Обикновено отнема от 2,5 до 3 г. от подаването на проект до неговото одобрение, финансиране и стартиране. Освен това финансирането винаги може да бъде пренасочено към някоя друга по-приоритетна държава или събитие в световен мащаб“, обясни подполк. Роу.

Вторият тип проект са хуманитарни за подпомагане на цивилното население. Те се изпълняват съвместно от български и американски военнослужещи. Този тип проекти са по-малки по обхват и в идеалния вариант могат да бъдат завършени за около месец. Общата стойност на проект е от 10 хил. до 25 хил. долара. Условието за България е местата да се намират на не повече от 60 км. от някои от съвместните съоръжения - полигон Ново село, авиобаза Граф Игнатиево и Бургас и Варна като пристанища. Обикновено тези проекти се изпълняват през летните месеци. Осигурява се финансирането за строителните материали, а съответно българските и американските военнослужещи извършват самия ремонт.

Крайният срок за подаване на проекти е 1 април 2015 г. Формулярът е публикуван на: http://bulgaria.usembassy.gov/odc_ha.html