Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Функциите на ОЛАФ и Дирекция АФКОС в МВР бяха представени в областна администрация Сливен

05 март 2014 15:07,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1006
Снимка 1

На 05.03.2014 г. в областна администрация Сливен се проведе информационна среща. Мероприятието, което бе в рамките на проект „Областен информационен център – Сливен“ с партньор областна администрация Сливен, беше открито от областния управител Корнелий Желязков. Участие взеха представители на общините, териториалните звена на централната изпълнителна власт, които имат съвместни ангажименти с Дирекция АФКОС („Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз“) и представители на сливенските медии.

Лекторът Владимир Овчаров – главен инспектор в Дирекция АФКОС на Министерство на вътрешните работи, представи функциите и задачите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и на Дирекция АФКОС в МВР. Беше изнесена и информация за нередностите при осъществяването на проекти, съфинансирани със средства от ЕС.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е създадена през 1999 г., със седалище в Брюксел, като част от Европейската комисия с напълно независима разследваща функция. Тя има административни и разследващи функции и се бори срещу измамите, касаещи бюджета на ЕС, корупцията и злоупотребите в рамките на европейските институции. Службата няма съдебни или дисциплинарни функции и не може да принуди държавните обвинители да предприемат действия. ОЛАФ осъществява сътрудничество между властите в отделните страни-членки, като координира тяхната дейност и осигурява необходимата подкрепа и технически познания, за да им помогне в борбата против измамите. Близо 450 служители с различни специфични профили, в т.ч. и българи, работят в службата.

ОЛАФ защитава приблизително около 158,5 милиарда евро през 2011 г. или 100% от разходите и 13% от приходите. Основните разходни категории са: структурни фондове, селскостопанска политика и развитие на селските райони, преки разходи и външна помощ или 141,9 милиарда евро за 2011 г., както и около 13% от приходите от мита и селскостопански вземания или 16,654 милиарда евро за 2011 г.

От 1999 г. ОЛАФ е извършила 3 991 разследвания, при които 342 лица са получили присъда лишаване от свобода за общо 1 496 години, а над 1.8 млрд. евро европейски пари са били възстановени. През 2011 г. разследванията на ОЛАФ са довели до възстановени в бюджета на ЕС 689 млн. евро, 58 години лишаване от свобода (80 години, с включените условни присъди) и наложени финансови санкции на обща стойност близо 3,5 млн. евро.

Българската дирекция АФКОС е създадена през 2006 г. с Постановление на Министерския съвет, като Централно координационно звено за борба с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС в рамките на МВР.

През 2011 г. например, сигналите, получени в АФКОС, са били 116, а през 2012 г. – 57. Исканията за съдействие от ОЛАФ са били съответно 98 и 51, като най-много от тях са били свързани със САПАРД, с Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, ОПАК, ОПРР, както и с борбата с контрабандата на цигари и митнически въпроси.

Докладването на нередности пред АФКОС започва с получаване на доклади за нередности за съответния период от управляващите органи и изпълнителните агенции, отговорни за управлението и контрола на средствата от ЕС. Идентифицирани са 3 типа нередности: нарушения при обществените поръчки – 59% от общия брой докладвани нередности; нарушаване правилата и условията за финансиране – 21% от общия брой докладвани нередности; представяне на фалшиви документи или документи с невярно съдържание – 10% от общия брой докладвани нередности.

Дефинициите за „нередност“ и „измама“, информация за подаването на сигнали за такива нередности и измами, както и мерките за установяването им – В ПРИКАЧЕНИЯ ФАЙЛ.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6

Файлове

Нередности-презентация [481KB]

Portable Document Format File