Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Център за майчино и детско здраве ще отвори врати в Сливен

06 март 2014 17:38,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 973
Снимка 1

На 06.03.2014 г. в пресклуба на БТА в Сливен областният управител Корнелий Желязков даде пресконференция.

Стана ясно, че до 3-4 месеца се планира на територията на област Сливен да бъде създаден Център за майчино и детско здраве. Вера Рангелова – координатор „Програми за ранно детско развитие“ към УНИЦЕФ, представи каква ще бъде дейността му. Центърът за майчино и детско здраве ще бъде създаден като част от структурата на МЦ “Г. В. Миркович”. Ще има основен офис в гр. Сливен и изнесени работни места в Котел, Твърдица и Нова Загора. Екипът му ще се състои от ръководител, 18 медицински сестри и акушерки, социален работник и технически сътрудник, за които ще бъде обявен конкурс. Дейността на центъра ще бъде насочена към всички бременни и родилки, новородени и деца до 3-годишна възраст и членове на семейството. Фокусът ще бъде върху уязвимите семейства и децата в риск, включително върху ромските. Услугите ще се предоставят безплатно на територията на цялата област Сливен. Такъв център вече функционира в Шумен.

Основен акцент сред дейностите на центъра ще бъдат домашните посещения. По време на тези домашни посещения медицинските сестри/акушерки ще информират, консултират, показват специфични грижи за децата, обучават родителите, емоционално и социално ще ги подкрепят, ще насочват и подпомагат семействата към здравни и социални услуги и ще сигнализират за деца в риск.

Майя Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към УНИЦЕФ, допълни, че е налице опитът от миналото, когато родилките са посещавани от патронажните сестри. Тяхната грижа обаче е била насочена основно към здравните въпроси, а планираната сега услуга е комплексна.

Сливен е избрана за приоритетна област за УНИЦЕФ поради някои фактори като висока детска смъртност, ранно напускане на образователната система, висока степен на институционализация и изоставяне на деца, както и наличието на филиал към Медицински университет – Варна за сестри и акушерки.

Финансирането на центровете в Сливен и Шумен става с даренията на клиенти и служители на „Пощенска банка“ в партньорството с УНИЦЕФ. „Инвестирахме значителни средства и усилия, за да разработим възможността за дарения. Вярваме, че това ще се възвърне многократно в полза на обществото - повече деца да имат адекватна социална и здравна грижа. За по-малко от три месеца нашите клиенти и служители дариха близо 170 хил. лева. Уверени сме, че дарените средства ще бъдат изразходвани по най-добрия начин, а именно – за осигуряване на подкрепа за повече деца и семейства и за обученията на медицинските сестри и акушерки“, каза Румен Александров - регионален мениджър за Източна България на „Пощенска банка“.

Проектът за Център за майчино и детско здраве е със срок до края на 2016 г. и приблизителната му обща стойност за областта е около 800 хил.лв.

В тази връзка областният управител Корнелий Желязков каза, че ако услугата се докаже като търсена и устойчива, то би могло, след приключване на проекта, тя да продължи да се финансира от държавата.

Снимки

Снимка 2Снимка 3