Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител г-н Марин Кавръков е уведомен от МВнР за проведена среща на министри на външните работи в Истанбул

12 октомври 2009 17:39,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1310

Областният управител г-н Марин Кавръков е уведомен от Министерство на външните работи относно проведената среща на министрите на външните работи на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в рамките на турското председателство.

На форума България е била представена от заместник- министъра на външните работи Марин Райков.

В изказването си той подчертал, че необходимостта от преодоляването на последствията за региона от глобалната икономическа криза налага страните да се обърнат към нови динамични форми на икономическо сътрудничество и да задълбочат усилията си за интегриране с ЕС.

Заместник-министър Райков изразил загриженост от липсата на напредък в преодоляването на „говора на омразата” в публичното пространство на някои страни от Западните Балкани, като за това отговорност носят както политиците и институциите, така и медиите. Изкуственото нагнетяване на негативни настроения и насаждане в общественото пространство на негативни стереотипни представи за съседите създава климат на недоверие в региона и носи рискове за диалога между страните.

Заместник-министър Марин Райков е изразил убеденост, че всички страни от региона трябва да бъдат ангажирани във форматите на регионално сътрудничество, в това число и Косово. Според него не може да има регионално сътрудничество без ангажирането на всички от региона и е призовал за намиране на трайно решение на проблема за участието на Косово в тези формати, независимо от различните позиции на страните по статута на тази страна.

Заместник-министър Марин Райков е провел среща с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу. Двамата са направили преглед на основните теми от двустранните отношения. От българска страна е предложено в края на годината да се проведе вторият кръг на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. В тази връзка от българска страна е засегнат въпросът за обезщетенията на тракийските бежанци, а също и темата за статута на българските екзархийски имоти в Турция. Акцент е бил поставен и върху необходимостта от възстановяване на българската собственост върху болницата „Евлоги Георгиев” в Истанбул.