Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе среща с младежи от област Сливен

13 март 2014 16:41,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 944
снимка

На 12.03.2014 г. областният управител Корнелий Желязков проведе среща с младежи от област Сливен. Гости на областния управител бяха представители на Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос”, екипа на младежкото предаване МЕСС на радио Сливен Нет, доброволци от Младежки дом – Сливен и представители на Областния съвет на детето в област Сливен. В срещата участваха и заместник областните управители г-н Арабаджиев и г-н Ахмед, г-жа Нели Димитрова – журналист, радио Сливен Нет и експерти от Областна администрация Сливен.

Срещата беше инициирана от радио Сливен Нет в рамките на проект за гражданско образование, изпълняван от Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос”.

Г-н Желязков запозна младежите с правомощията на областния управител, структурата и дейността на Областна администрация Сливен, взаимодействието с местните власти. Той обясни координиращата дейност, която осъществява областният управител и областната администрация в работата на органите на изпълнителната власт и на техните администрации на територията на областта.

Гостите от Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос” представиха информация за дейността на организацията, за изпълнявания в момента проект и за инициативите, които предстоят.

Станимир Грозев - председател на Областния съвет на детето и Тони Тенева – заместник-председател на съвета, представиха информация за дейността на Областния съвет на детето, който е първият в страната, създаден на областно ниво.

Г-н Желязков отговори на поставени от гостите въпроси, свързани с правомощията на областния управител да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети, възможностите за подкрепа на младежки проекти, връзката между образованието и професионалната реализация на младите хора и др.

По отношение реализацията на младите хора, областният управител информира присъстващите за приетия от Министерски съвет Национален план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Той припомни, като успешна практика, реализацията на Програма „Старт на кариерата”, целяща улесняване на прехода между образование и заетост. Г-н Желязков обясни, че ежегодно по програмата се осигурява заетост на младежи с висше образование до 29 години в публичната администрация, в т.ч в Областна администрация Сливен, общинските администрации от областта, териториални държавни структури в област Сливен. Дискутиран беше въпросът за дуалното обучение, което дава възможност на учениците да работят почасово в реална работна среда.

В заключение г-н Желязков отбеляза, че е важно гражданите, в т.ч. и младите хора да дават гласност на своите позиции.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка