Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева, ГЕРБ: Не приемаме предложеното разпределение на бюджета по отделните мерки в новата ПРСР

18 март 2014 13:54, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 10 години, брой четения: 1663
Десислава Танева

Предложеното разпределение на бюджета по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е в ущърб на земеделските производители и в полза на консултантските организации. Това заяви в интервю за Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева. Малките фермери могат да се възползват от тематичната подпрограма, предложена в Програмата за развитие на селските райони за подпомагане при дълготрайни материални активи. Танева одобрява програмата, защото е в полза на земеделците, но се обяви категорично против предложението на земеделското министерство 30 процента от бюджета да бъде отделен за консултации и по тази тематична подмярка, с което общото увеличени за консултантски услуги е над 150 милиона евро по новата ПРСР. Освен това, министерството предлага създаване на нова мярка за консултантски услуги.

 

"Категорично съм против! Достатъчно е, че по Втори стълб, който създава модернизирането на стопанствата и реалния бизнес, България има намаление с 320 милиона евро.. и отделно от това ресорният зам.-министър ни предлага програма, с която увеличава бюджетите по консултантски мерки със 150 милиона евро и създаване на нова мярка за консултантски услуги, а мерките за земеделските производители са намалени с общо 800 млн. лева. Това е в разрез с всяка нормална логика, че тези пари трябва да отидат в земеделските производители. Има достатъчно ресурс за консултиране на земеделците – самото министерство, както и Държавната служба за съвети в земеделието", каза Танева. Според нея политиките по отношение на дребните селскостопански производители трябва да водят до тяхната конкурентноспособност и устойчивост.

Десислава Танева отново остро критикува изявлението на Лютви Местан, в което той заяви, че малките фермери ще получават 1 250 евро годишно по доброволна схема за подпомагане. Тя поясни, че става въпрос за подкрепа на малките фермери от 500 до 1 250 евро годишно, но тази схема е направена с цел административното облекчаване на фермерите и мотивирането им да останат в малките населени места, които се обезлюдяват.

 

"Хората погрешно разбраха поради това, че се влага политическо говорене, което е вредно за земеделието. Прилагането на схемата е различно от това, което обяви Местан. Няма как един фермер с един декар градина да вземе 1250 евро. Това трябва да се знае!Съгласно регламента става дума за стопанства между 5 и 60 декара и тази схема ще се заяви 2015 г. и първото плащане по нея може да стане след 1 декември 2015 г., при положение, че земеделците решат да се включат в нея. Ако го направят, след сложни изчисления държавата ще определи тяхното годишно плащане и те до края на програмния период повече няма да подават заявления, но няма да могат да участват в други схеми. Тази схема няма да доведе до това, че земеделците с 1-2 декара градини да получават по 1 250 евро, както каза Местан.", поясни Десислава Танева.