Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

СТАРИЯТ БРЯСТ В СЛИВЕН Е ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА

20 март 2014 13:01,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1001
Снимка

Сливенското дърво Старият бряст спечели конкурса „Европейско дърво на годината 2014“.

Церемонията по обявяване на победителите се състоя в Европейския парламент на 19.03.2014 г. в присъствието на евродепутати, представители на Европейската комисия, европейски природозащитни организации, национални и международни медии.

Евродепутатът и член на Комисията по околна среда в Европейския парламент Павел Пот обяви, че Старият бряст е победител в конкурса Дърво на Европа за 2014 г. със 77 526 гласа. Българското дърво пребори конкуренцията на дървета от Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия. Втора остана Дивата круша в Гьодьольо (Унгария) с 36 925 гласа, а трети е Дъбът на Вибицки в Бендомин (Полша) с 16 768 гласа.

Наградата получи кметът на община Сливен Кольо Милев. В словото си той благодари за огромната подкрепа, която сливенското дърво получи не само от родния град, но и от цялата страна, а дори от целия свят. Церемонията завърши с изпълнения на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен.

Областният управител Корнелий Желязков също изказва своята благодарност за съдействието на всички свои колеги – областни управители, които публикуваха на своите сайтове банера и статии с призиви към своите съграждани да гласуват за Стария бряст. Отново доказахме, че всички българи, където и да се намираме, сплотени от общата кауза можем да преодолеем граници и разстояния и да се обединим около българското – родното, което носим в сърцата си.