Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОПРОВЕРЖЕНИЕ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

24 март 2014 17:45,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 1119
Снимка

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПОПОВ,

 

Ползвам се от правото си на отговор относно публикация в сайта на Агенция „Седмица“ под заглавие „Огромен скандал: Областният на Сливен Корнелий Желязков в афера за 550 хиляди, изнася Яне Янев!“. Разчитам, че съгласно принципите на обективната журналистика, ще публикувате отговора ми.

В публикацията са изложени твърдения, които не отговарят на действителността:

1. По отношение на посоченото, че съм отнел от Община Нова Загора 4 декара общинска земя, следва да Ви информирам, че въпросният имот е държавна собственост, актуван с Акт за държавна собственост №5304 от 18.09.2013 г.

В хода на изясняване на собствеността е отправено писмено искане до кмета на Община Нова Загора, с което сме изискали копия от всички документи, относими към имота. Видно от отговора, обективиран в писмо от 27.06.2013 г., Община Нова Загора не е представила такива документи, с които да удостовери че е собственик на имота, поради което се счита, че той е държавна собственост.

2. В областна администрация е образувана преписка от 02.09.2013 г. на Изпълнителния директор на „Напредък – Пътнически превози” АД, гр. Нова Загора за прекратяване на съсобствеността с държавата в поземления имот.

Прекратяването на съсобствеността се извършва на база пазарна оценка на съответния дял, извършена от независим оценител, на цена не по-ниска от данъчната оценка на имота /чл.93 от Правилник за прилагане на Закона за държавната собственост/. Продажбата е извършена по реда на чл.45а от Закон за държавната собственост и чл.36 от Закон за собствеността. Оценката на имота е около 23 хил.лв. за декар с ДДС, които са съпоставими с посочените във Вашата публикация 31 хил. лв. за останалите 14 декара от имота. По-ниската цена от оценителя може да бъде обоснована с това, че продаваната от нас идеална част от поземления имот е по-маломерена в сравнение със собствеността на дружеството.

3. Действително продажбата е извършена с компесаторни инструменти. Съгласно разпоредбата на чл. 8, ал. 1, т. 6 от Закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти плащания с компенсаторни и жилищни компенсаторни записи се извършват при придобиване недвижими имоти от съсобственици физически или частни юридически лица при ликвидиране съсобствеността между тях и държавата, държавни предприятия, еднолични акционерни дружества или дружества с ограничена отговорност с държавно имущество чрез доброволна или съдебна делба. При ликвидиране съсобствеността върху неподеляем имот съсобствениците имат право да придобият собствеността на целия неподеляем имот, като заплатят дела на държавата с компенсаторни записи.

Ето защо, в случай че се нареди плащане с горепосочените компенсаторни инструменти с депозитарна разписка само за цената на поземления имот, областният управител следва да приеме плащането, без да има право да го откаже.

4. В публикацията се внушава още и роднинска връзка с представителя на фирма „Напредък - пътнически превози“, което е само съвпадение във фамилните имена.