Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща на областния управител с Клуба на стопанския ръководител

28 март 2014 14:20,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 915
Снимка 1

На 27.03.2014 г. по инициатива на Клуба на стопанския ръководител се проведе работна среща на областния управител с членовете на клуба.

Клубът на стопанския ръководител бе учреден наскоро, а негови членове са 27 бивши стопански ръководители, управители на държавни и общински фирми и предприятия и настоящи бизнесмени. Негов организационен ръководител е Георги Божев - бивш ръководител на редица държавни предприятия, секретар е бившият директор на общинското предприятие „Пътнически превози” Калина Димитрова, а сред учредителите са Кръстанка Шаклиян, Васил Йовчев, Здравко Костадинов, доц. Омайников, Михаил Михайлов, Росен Афузов, Илия Стоев и др. Новоучреденият клуб няма политическа насоченост, функцията му е изцяло експертна и е свързана с решаването на проблемите от управленски характер в общината.

Присъстващите проявиха интерес към разработената миналата година Стратегия за развитие на област Сливен (2014-2020), която им беше представена от експерти в областна администрация.

Г-н Желязков каза, че стратегията е приета в края на 2013 г., но вече има известно изпълнение на дейности по нея. За пример той даде приетият Регионален генерален план за ВиК (РГП) за област Сливен, който е съобразен със стратегията на областта. Според РГП ще се предоставят солидни суми за възстановяване и развитие на ВиК-сектора за следващите 15-години, като големите реконструкции трябва да се случат в следващите до 7 г. „Ако досега правехме магистрали, през този програмен период трябва да развием ВиК-сектора. Там има огромни технически, екологични, здравни, хигиенни и социални проблеми“, каза г-н Желязков.

Той съобщи и за стартирането на изпълнението на друга дейност, заложена в стратегията на областта – подобряване на пътната инфраструктура до ски-пистата на Чумерна. По Публичната инвестиционна програма община Твърдица е спечелила 600 хил.лв. и вече тече процедура по обществени поръчки. Има възможност сумата да бъде увеличена.

Областният управител съобщи, че на заседанието на Регионалния съвет за развитие, проведено същия ден в Стара Загора, фокусът е бил поставен върху професионалното образование. Анализът отново е показал, че има голям разрив между подготвяните кадри и потребностите на бизнеса. Затова той призова присъстващите стопански ръководители активно да поставят своите изисквания към професионалното образование. Следва да се организират форуми, на които да се търсят решения в тази сфера. Вече има и доста програми, които финансират студентски и ученически практики. Предстои въвеждането и на дуалната система, както и стартирането на Европейската гаранция за младежта, финансирана с европейски средства.

Г-н Желязков говори за въвежданите мерки за облекчаване на административната тежест от страна на държавата. Той заяви, че е готов да приеме препоръки от присъстващите за въвеждане на такива мерки и на областно и общинско ниво.

В отговор на въпрос от член на клуба, областният управител съобщи, че е постъпило запитване от Държавна агенцията за инвестиции относно подходящ терен със сграда за производство на автомобилни кабели. Направен е преглед на наличните терени, предложени са няколко, но на този етап никой имот не е удовлетворил напълно изискванията. Вариант за заинтересованата фирма е да си купи празен терен. Има такива терени западно от ЗММ, и общински, и държавни.

Присъстващите поискаха от областния управител да се наблюдават фирмите, които реално работят и да се подпомагат по всякакъв начин от държавата. В същото време беше изразена готовност за нови срещи, на които да се правят предложения и да се търсят съвместни решения на многото проблеми пред бизнеса. „Ние ще работим с Вас и ще Ви подкрепяме, ако и Вие работите с нас и за нас. От това до голяма степен зависи дали ще останем в Сливен, защото тук административното бездушие е огромно“, каза г-жа Шаклиян.

Областният управител отговори, че всеки е добре дошъл с проблемите, на които се натъква в административно отношение, но ще бъде по-удовлетворен, ако бизнесът идва с предложения за това как да се създават условия за успешно предприемачество.

Г-н Божев благодари от името на клуба за проведената среща и за това, че са били запознати с намеренията на администрацията за развитието на област Сливен.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4